Nieuws

'Ongezondste lucht van Gelderland in Barneveld'

De luchtverontreiniging in de Gelderse Vallei, rondom Barneveld, komt vooral door de grote hoeveelheid pluimveehouderijen.
De Noordwest-Veluwe is de gezondste plek om te wonen. Tenminste als je naar de hoeveelheid fijnstof in de lucht kijkt, want die is daar het laagst. De lucht is het ongezondst in Barneveld, Arnhem en Nijmegen. © ANP
ARNHEM - De Noordwest-Veluwe is de gezondste plek om te wonen. Tenminste als je naar de hoeveelheid fijnstof in de lucht kijkt, want die is daar het laagst. De lucht is het ongezondst in Barneveld, Arnhem en Nijmegen.
De provincie Gelderland heeft de verschillen in luchtkwaliteit in kaart gebracht, op basis van onderzoek van de GGD. Op buurtniveau is te bekijken hoe de luchtkwaliteit is.
De luchtverontreiniging in de Gelderse Vallei, rondom Barneveld, komt vooral door de grote hoeveelheid pluimveehouderijen. Die zorgen voor veel fijnstof. In Arnhem en Nijmegen is het verkeer de grootste boosdoener.

Luchtkwaliteit Randstad slechter

Overigens is de luchtkwaliteit in de Randstad slechter dan op de slechtste plekken in Nederland, laat de provincie weten. De noordelijke provincies doen het juist weer beter. Binnen Gelderland scoren vooral de Veluwe en de Achterhoek goed.
De nieuwe Gelderse luchtkwaliteitskaarten maken het makkelijker om te beoordelen waar extra inspanningen nodig zijn om nadelige effecten op de gezondheid te verminderen. Want volgens de GGD veroorzaakt luchtverontreiniging onder andere astmaklachten, bronchitis en longkanker.
De luchtkwaliteitskaart is hier terug te vinden
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!