Nieuws

Biogasinstallatie Varsseveld mag er alsnog komen

De biogasinstallatie in Varsseveld kan er alsnog komen. Dat heeft de Raad van State bepaald. © Biogasvereniging Achterhoek
VARSSEVELD - De biogasinstallatie in Varsseveld kan er alsnog komen. Dat heeft de Raad van State bepaald.
De 100 boeren die er al tien jaar mee bezig zijn, zijn opgelucht. 'Dit is voor het project het beste nieuws', zo zegt Jeroen de Veth van Biogasvereniging Achterhoek. 
Met de biogasinstallatie willen de boeren jaarlijks 95.000 ton mest verwerken tot gas. Jaren geleden kregen ze daarvoor een omgevingsvergunning.

Gas- en explosiegevaar

Omwonenden en het Koel- en Vrieshuis Lintelo gingen tegen die uitspraak in beroep. Zij zijn bang voor geuroverlast en gas- en explosiegevaar.
De rechtbank was in 2014 van mening dat de geplande installatie niet de 'best beschikbare technieken' heeft om bodem- en waterverontreiniging te voorkomen. Daarop besloot de rechtbank zelfs de omgevingsvergunning te weigeren.
Bekijk hier een achtergrondreportage over biogas in de Achterhoek en de plannen van de boeren.
De biogasvereniging en het provinciebestuur waren het vervolgens niet eens met de uitspraak van de rechtbank en gingen daarom in hoger beroep bij de Raad van State.

'Dit is een tegenvaller'

Bewoners zijn teleurgesteld over de uitspraak. 'Dit is een tegenvaller. De installatie moet op een plek komen vlak naast een koel- en vrieshuis. Als daar zich een calamiteit voordoet, dan kan de schade oplopen tussen de 100 en 200 miljoen euro. Het is al absurd dat zo'n installatie er moet komen, maar dan ook zeker niet op die plek', vertelt Ries Kock namens een groep omwonenden.
Kock snapt ook niet waarom de provincie zo graag wil dat die biogasinstallatie er komt. 'Zij zeggen: we hebben mest en we moeten er iets mee. Verstandiger zou zijn dat we minder mest produceren en dus de stallen inkrimpen. Dan is zo'n installatie ook niet nodig, maar dat doet de provincie niet.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!