Nieuws

Grote opknapbeurt knooppunt A1/A30 bij Barneveld heeft geen prioriteit

BARNEVELD - Knooppunt A1/A30 bij Barneveld wordt voorlopig niet op grote schaal aangepakt. Minister Schultz van Verkeer meldt dat in een brief aan de Tweede Kamer.
Schultz reageert daarmee op een motie van verschillende Kamerleden, meldt het AD.
De gemeente en het bedrijfsleven uit de regio Barneveld spraken vorig jaar al met Kamerleden om hen duidelijk te maken dat er echt wat moet gebeuren aan het knooppunt A1/A30 bij Barneveld. Zij zijn bang dat bedrijven in de regio zich ergens anders gaan vestigen door de files.
Minister Schultz van Haegen liet na dat gesprek weten het fileprobleem te onderzoeken, maar uit die resultaten van dat onderzoek blijkt dat het knooppunt geen 'nationaal doorstromings-knelpunt is'.
Na de zomer bekijkt Schultz opnieuw of het knooppunt een probleem is. Dan wordt er ook gekeken of het oponthoud voor het vrachtverkeer zorgt voor 'economische verlieskosten'.

Welke aanpassingen zijn er wel?

Gebeurt er dan helemaal niets met het knooppunt? Volgens Schultz zijn er al maatregelen genomen.
  • De rijstroken bij de afrit van de A1 vanuit Amersfoort naar de A30 zijn verdubbeld.
  • De toerit naar de A1 in de richting van Amersfoort is verlengd.
  • Voor de zomer wordt het einde van de spitsstrook op de A1 opnieuw ingericht. De verwachting is dat het veiliger wordt en zorgt voor betere doorstroming.
  • Er komt een verdubbeling van de afrit A1 bij Hoevelaken richting de A30.
Barneveld is blij met deze maatregelen maar wil meer, staat in het AD. 'Dat is zeker een knelpunt, een vloeiender verbreding daar is echt nodig voor de doorstroming. Maar daarbij kan het niet blijven. Het knooppunt is nooit voor twee snelwegen aangelegd. Steviger maatregelen blijven gewenst.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!