Nieuws

De lente komt eraan: honderden vrijwilligers werken in de natuur

ZELHEM - 'Het is leuk werk, mooi weer en je hebt direct resultaat van je werk', zegt Bert Wolters met een brede grijns op zijn gezicht.
Wolters staat op een ladder met zijn hoofd tussen de uitlopers van de knotwilg. Hij en zijn collega's hebben al een stuk of tien bomen in natuurgebied Wittebrink onder handen genomen. Hij is een van de ruim 200 vrijwilligers die zaterdag het landschap rondom Doetinchem een fikse opknapbeurt geven.

Japanse exoten trekken

De vrijwilligers trekken jonge Japanse Larixboompjes uit de grond in het Bergherbos, zodat inheemse bomen een kans krijgen. Op Landgoed Slangenburg snoeien de deelnemers een houtwal en maken een takkenril van het snoeihout. Op Landgoed Hagen gaat de schaar in struiken om meer zonnige plekken te maken voor vlinders. Daarnaast krijgen Landgoed ’t Veld en stadspark Overstegen een opknapbeurt.

Landschapselementen behouden

Het werk gebeurt in het kader van de jaarlijkse Gelderse Werkdag, een initiatief van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (LSG). 'Door het werk van de vrijwilligers kunnen veel gebieden en landschapselementen zoals knotwilgen en boomgaarden behouden blijven. Met ruim 200 man kun je een hoop werk gedaan krijgen in één dag', zegt Arianne Doelman van SLG.

Met de hand

Iets verderop in natuurgebied Wittebrink sleept een man met een grote grijze baard een bos wilgentakken naar de verzamelplaats. 'We doen alles met de hand', zegt een vrijwilliger vanuit bovenin een knotwilg. Lovenswaardig, maar krijg je met een kettingzaag niet veel meer gedaan in één dag? 'Jawel, maar we kiezen voor de natuur. Zo'n kettingzaag maakt een hoop herrie en dat willen we niet.'

Borrel als beloning

Daar is ook wel iets voor te zeggen, want op een paar vogels en het gezang van een merel is het heerlijk stil in natuurgebied Wittebrink. De vrijwilligers zagen, slepen, knotten en snoeien tot 16.00 uur. Daarna krijgen ze van de organisator een welverdiende borrel.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!