Nieuws

Man bedreigt eigenaar De Goudsberg Lunteren: 'Natuurlijk zou ik niks doen'

De Goudsberg
Asielzoekers op camping De Goudsberg in Lunteren? Dan vreest een chaleteigenaar voor de veiligheid van vriendin en kind. 'Het park ligt vlakbij het bos, zij laten daar de hond uit. Als er iets met hen gebeurt, hang ik de verantwoordelijke aan een boom. En de eigenaar erbij!', schrijft hij op Facebook. Hij wordt gearresteerd.
LUNTEREN - Asielzoekers op camping De Goudsberg in Lunteren? Dan vreest een chaleteigenaar voor de veiligheid van vriendin en kind. 'Het park ligt vlakbij het bos, zij laten daar de hond uit. Als er iets met hen gebeurt, hang ik de verantwoordelijke aan een boom. En de eigenaar erbij!', schrijft hij op Facebook. Hij wordt gearresteerd.
De 36-jarige man uit Monnickendam uit zijn frustratie op Facebookpagina Geen AZC op de Goudsberg Lunteren. Woensdag wordt hij plots opgepakt: voor bedreiging.
De Facebookpagina trekt een hoop verontruste mensen, zoals deze Noord-Hollander. Van het politiebureau in Purmerend gaat de man op de dag van zijn arrestatie naar Ede, waar hij verhoord wordt. Later op de dag krijgt hij een advocaat toegewezen.

Ophangen

'Wat een onzin; om een Facebookbericht', reageert die als de verdachte zijn verhaal doet. 'Natuurlijk zou ik zoiets nooit doen!', zegt hij zelf tegen Omroep Gelderland. Zijn reactie kwam voort uit boosheid en onmacht, legt hij uit, omdat het park volgens hem niets communiceert. 'We moeten alles maar uit de media vernemen.' De Goudsberg is één van de vijf mogelijke locaties voor een azc.
Wie de aangifte deed, weet hij niet. Hij vermoedt dat het de manager van het park of eigenaar Roderick Zoons is.  Zoons krijgt het op de betreffende Facebookpagina sowieso zwaar te verduren. Het park wil desgevraagd niet reageren op een vraag over de herkomst van de aangiften.
Een reactie op de anti-azc-pagina

'Ach, ik ben zo terug'

De Monnickendammer wordt dreiging met zware mishandeling ten laste gelegd. Zelf is de man zich van geen kwaad bewust: 'Om 06.00 uur stonden drie agenten aan m'n deur, ik lag nog te slapen. U heeft iemand bedreigd, zeiden ze, waarop ze me meenamen naar het bureau in Purmerend. Ik dacht: ik ben zo terug; ik had geen telefoon en portemonnee bij me.' Maar dat laatste had hij beter wel konden doen.
'Van Purmerend ging ik naar Ede, waar ik om half één 's middags verhoord werd. Die avond om half tien stond ik pas weer buiten, zonder geld, zonder telefoon. Ik mocht niet op het politiebureau wachten tot iemand me kwam oppikken. Mijn vader heeft me uiteindelijk opgehaald.'

Verkrachting en geweld

De man wordt gedagvaard en mag zich straks voor de rechter verantwoorden. Bij navraag bij de politie blijkt dat de bedreigingen meer omvatten dan hij zelf vertelt. Volgens woordvoerder Paul Koetsier maakte de Noord-Hollander zich schuldig aan 'bedreiging met geweld, tegen een persoon of goederen'. Ook schreef hij comments over verkrachting en 'feitelijke aanranding van de eerbaarheid'.
Koetsier wil vanwege de privacy niet ingaan op de naam en functie van degenen die aangifte deden. Het gaat volgens hem om meerdere medewerkers van de camping. Ook een 47-jarige Lunteraan werd opgepakt maar zijn zaak is inmiddels geseponeerd.
Het college van Ede komt op 22 maart met een concreet voorstel welke azc-locaties geschikt zijn.

Dode varkens

Bij protesten tegen de mogelijke komst van een azc werden vorige maand dode varkens voor het park neergelegd. Daarna werden camera's opgehangen, uit voorzorg. Op de pagina tegen het azc is een filmpje geplaatst waarop te zien is dat de varkens worden neergelegd.