Nieuws

Lantaarnpaal maakt lucht Arnhem schoner door vangen fijnstofdeeltjes

ARNHEM - De lucht in het centrum van Arnhem wordt schoner; een uniek systeem vangt fijnstofdeeltjes. Donderdag wordt de eerste van zes systemen in werking gesteld.
De bewoners van de wijk Coehoorn zijn bezorgd over de luchtkwaliteit in hun woonomgeving. De wijk ligt tussen het Nieuwe Plein en de Oude Kraan, alle twee plekken met veel verkeer, smog en uitstoot.

Arnhem is de eerste

Arnhem krijgt als eerste zo'n fijnstofvanger. Wat donderdag wordt onthaald, is de eerste van de zes systemen die geplaatst zullen worden op Nieuwe Plein en Oude Kraan.
Voor de slimme combinatie  lantaarnpaal heeft de gemeente samengewerkt met bewoners en bedrijven. StatiqAir, patenthouder en producent van deze vernieuwing, ontwikkelde de PAMARES fijnstofvanger.
Het bedrijf Ziut, gespecialiseerd in openbare verlichting en gevestigd in de wijk, is de leverancier van dit systeem. Het verzorgt de installatie en het onderhoud.
De zogenoemde PAMARES werkt met stroom. Er worden positieve ionen afgegeven. Dat zorgt voor een magnetische werking op de fijnstof. Die wordt grotendeels naar het systeem getrokken en komt op de bodem terecht. Daarmee is de lucht uit het deel dat wordt ingeademd schoner. Het apparaat werkt zonder filters, maar moet wel worden gereinigd.