Nieuws

Kort geding FNV tegen taxibedrijf Klomp uit Ede

Het kort geding dat vakbond FNV aanspande tegen taxibedrijf Klomp komt dinsdagmiddag voor de rechter. Het bedrijf moet nu een dwangsom van 500 euro betalen voor iedere dag dat ze het achterstallige salaris van haar chauffeurs niet uitbetaalt. FNV wil dat dat bedrag fors omhoog gaat. Het zou niet in verhouding staan tot de 600.000 euro aan achterstallige betalingen.
EDE - Het kort geding dat vakbond FNV aanspande tegen taxibedrijf Klomp komt dinsdagmiddag voor de rechter. Het bedrijf moet nu een dwangsom van 500 euro betalen voor iedere dag dat ze het achterstallige salaris van haar chauffeurs niet uitbetaalt. FNV wil dat dat bedrag fors omhoog gaat. Het zou niet in verhouding staan tot de 600.000 euro aan achterstallige betalingen.
In februari bepaalde de rechter dat het noodlijdende taxibedrijf Klomp Groepsvervoer ten onrechte salaris inhield van chauffeurs. Ook de tijd dat zij van huis naar werk en weer terug reden moest worden uitbetaald volgens de cao. Het bedrijf legde die uitspraak naast zich neer en stelde zijn chauffeurs per mail voor de keuze: of afzien van een betaling voor een woon-werkregeling of het Edese bedrijf vraagt faillissement aan. Het merendeel van de werknemers ging voor de eerste optie.

'Chantage'

De FNV vindt dat het taxibedrijf de werknemers ten onrechte chanteert. Klomp kwam in de problemen doordat een aantal vervoerscontracten met gemeenten vorig jaar zijn weggevallen. De betreffende chauffeurs hebben de mogelijkheid gekregen om in andere plaatsen aan de slag te gaan. Maar geld voor de kosten van het woon-werkverkeer is er volgens Klomp niet. Het betreft ongeveer een derde van de in totaal vierhonderd medewerkers.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!