Oude IJsselstreek

Henk Kluver (93) werkt al 70 jaar bij fietsfabriek in Varsseveld en denkt niet aan stoppen

VARSSEVELD - Henk Kluver is 93, maar werkt nog vijf ochtenden in de week. Vrijdag is hij 70 jaar in dienst bij fietsenfabriek Van Raam in Varsseveld. En dat wordt gevierd.
Kluver begon zijn carrière 80 jaar geleden al bij fietsenfabriek Locomotief in Amsterdam. Toen het bedrijf verhuisde naar de Achterhoek verhuisde Kluver mee. Inmiddels verstaat hij al een aardig woordje Achterhoeks, maar hij blijft een echte Amsterdammer. Na tien jaar ging hij over naar Van Raam in Varsseveld

Begraafschap

Hij is fanatiek supporter van Ajax en gaat geregeld naar een wedstrijd. Van de Graafschap moet hij niks weten: 'Wat? Begraafschap?' Zijn veel jongere collega's kunnen het hebben.
Henk Kluver heeft op bijna alle afdelingen in de fietsenfabriek wel een keer gewerkt. Van Raam maakt aangepaste fietsen voor bijvoorbeeld mensen met een beperking. Hij heeft het bedrijf zien groeien. 'Toen ik begon was het een honderdste van wat het nu is, denk ik, 'zegt de 93-jarige.

Bandje wisselen

Hij verwisselt nog met gemak een fietsbandje, al gaat het wel wat langzamer dan vroeger. Zijn collega's vinden het prima met Kluver er bij. 'We leren van elkaar', aldus Kluver. Tegenwoordig pakt hij wel wat vaker een stoel om zittend zijn werk te doen.
Trots op zijn lange carrière is hij niet, zegt hij: 'Het is toch geen verdienste? Ik kan het nog en de sfeer is hier goed dus... ' Stoppen met werken is geen optie voor Kluver.
De 93-jarige wordt vrijdagochtend door zijn werkgever en al het personeel van Van Raam uitgebreid in het zonnetje gezet. Hij is de oudste werknemer van Nederland.