Nieuws

Thuiszorgers verlaten stadhuis Apeldoorn

APELDOORN - Medewerkers van thuiszorgorganisatie Vérian hebben woensdag het stadhuis van Apeldoorn bezet. Zij willen dat wethouder Paul Blokhuis zorgt dat ze in dienst blijven van Vérian. Die organisatie maakte bekend de zorg vanaf 1 juni niet meer te regelen in Apeldoorn.
Vooral de tarieven blijken een heikel punt in de onderhandelingen. De actievoerders trokken vandaag aan de bel en wilden desnoods blijven slapen. Maar rond 20.00 uur werden de bezetters door de politie en beveiliging gesommeerd het gebouw te verlaten. 'En dat hebben we ook gedaan, want we willen niet dat er iemand opgepakt zou worden. Onze leden hebben morgen weer hun cliënten te verzorgen', vertelt Marian Beldsnijder van de FNV.

Vandaag gaat de actie verder

Afgelopen weekend werd ook het gemeentehuis van Bronckhorst bezet. Daar werden twee actievoerders van FNV aangehouden. Maar dat lot overkwam de actievoerders in Apeldoorn dus niet. 'We hebben vandaag om 8 uur een gesprek met de wethouder. Ik heb goede hoop en ik denk dat we vandaag hebben laten zien dat de nood hoog is', legt Beldsnijder uit. Overigens komen de leden morgenmiddag opnieuw bij elkaar om actie te voeren.

'Er is geld en werk'

Staatssecretaris van Rijn stelde onlangs 200 miljoen euro beschikbaar voor de thuiszorg in 2016. De FNV wil dat Apeldoorn daar ook beroep op gaat doen. 'Er is dus geld en er is werk, maar dat geld wordt nu niet benut terwijl mensen arbeidsvoorwaarden inleveren. Dat is een rare situatie,' zegt Beldsnijder. Ook wil de FNV dat er met een nieuwe functie 'ondersteuning thuis' op een innovatieve manier met de zorg om wordt gegaan.
In Gelderland denken op dit moment zes gemeenten na over die innovatieve zorg: Arnhem, Nijmegen, Ede, Harderwijk, Overbetuwe en Renkum. En in Berkelland zijn ze hier al concreet mee bezig.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!