Nieuws

Verbazing bij zwemmers over sluiting bad Culemborg: meer dan 'rare huisvrouwenfoutjes'

Oké, de föhn hangt wat hoog en de douches hadden misschien wat handiger kunnen worden ingericht, maar onveilig? Zwemmers in De Waterlinie in Culemborg zijn verbaasd dat het bad voorlopig dicht is omdat het niet veilig is.
CULEMBORG - Oké, de föhn hangt wat hoog en de douches hadden misschien wat handiger kunnen worden ingericht, maar onveilig? Zwemmers in De Waterlinie in Culemborg zijn verbaasd dat het bad voorlopig dicht is omdat het niet veilig is.
'Een paar rare huisvrouwenfoutjes', daarvan was zwemster Evelien van Wiggen op de hoogte. 'Die moeten ook absoluut hersteld worden. Maar dat is geen reden om niet te kunnen zwemmen. Wij hadden niet de indruk dat het zwembad gevaarlijk zou kunnen zijn.'
Verslaggever Marc Loeven in gesprek met twee zwemmers:

Zwemmersjeuk en mankementen

Maar er is dus meer aan de hand dat alleen 'een paar rare huisvrouwenfoutjes'. Dinsdag werd bekend dat het splinternieuwe zwembad onmiddellijk dicht moet van de provincie na onder meer klachten over zwemmersjeuk. Nicole laat op Facebook weten: 'En ik vroeg me al af waarom mijn 2 kinderen onder de rode jeukende bultjes zaten. Nu weet ik het. Thanks zwembad.'
Een inspecteur constateerde ook andere mankementen. Zo was er geen vergunning voor de beweegbare bodem en was er gevaar voor beknelling. Verder was de kwaliteit van het water niet gecontroleerd en werd de provincie niet ingelicht dat het zwembad open zou gaan, terwijl dat wel verplicht is in Nederland.
Het zwembad is nu voor onbepaalde tijd dicht. 'We hadden zelf al geconcludeerd dat het zwemwater niet goed was', zegt bestuursvoorzitter Hannie Treffers. 'Er was sprake van technische problemen met de beweegbare bodem en de scheidingswand. Maar het bestuur ziet dit als aanloopproblemen.' 

'We deden zelf de deur op slot'

Volgens Treffers heeft het bestuur er zelf voor gekozen om de deuren van het zwembad te sluiten, nog voor het bezoek van de inspectie. Of het zwembad open is gegaan zonder goedkeuring van de provincie weet de voorzitter niet.
Treffers: 'Er is geen enkele aanleiding om aan te nemen dat de zwemlessen de afgelopen maand niet veilig waren.' Het bestuur kan niet reageren op andere genoemde mankementen en gaat ervan uit dat de problemen op korte termijn worden opgelost. 
'Alle zwem -en duikverenigingen in Culemborg maken gebruik van het zwemwater, vrijwillig en individueel. Zij worden deze week gedupeerd en dat is ongelofelijk vervelend', besluit de bestuursvoorzitter.

Subsidieverstrekker

De gemeente Culemborg laat weten: Als college van B&W volgen we de ontwikkelingen rondom het nieuwe zwembad uiteraard nauwgezet. Natuurlijk vanuit onze verantwoordelijkheid als subsidieverstrekker. En niet in de laatste plaats vanwege onze verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid en veiligheid van onze inwoners. We zijn daarover in nauw overleg met het bestuur van het zwembad.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!