Nieuws

Protest tegen bomenkap Oude IJsselstreek zonder succes: het zagen is begonnen

Een aannemer is maandag in Heelweg begonnen met het kappen van bomen in de gemeente Oude IJsselstreek, ondanks vele protesten van inwoners. De gemeente wil in heel Oude IJsselstreek in totaal 900 bomen kappen. © Omroep Gelderland
HEELWEG - Een aannemer is maandag in Heelweg begonnen met het kappen van bomen in de gemeente Oude IJsselstreek, ondanks vele protesten van inwoners. De gemeente wil in heel Oude IJsselstreek in totaal 900 bomen kappen.
De gemeente spreekt van een 'dunning'. Dat wil zeggen dat de eerste boom wordt gekapt, de volgende blijft staan, enzovoort. Volgens de gemeente is dit nodig om de bomen die blijven staan beter te laten groeien. Daarnaast is het veiliger omdat bijvoorbeeld schade aan het wegdek, door groeiende wortels, wordt voorkomen.

'Kappen levert geld op'

Inwoners, verenigd in 'Kappen Nou' en ook de Bomenstichting bestrijden dit en denken dat de gemeente vooral kapt voor het geld. De verkoop van eikenhout levert flink wat op, zeggen ze. 'Kappen Nou'  heeft maanden geprotesteerd tegen de kap. De bewoners hebben onder meer handtekeningen ingezameld en ingesproken tijdens een vergadering van de gemeenteraad. Het protest was zonder succes, want de wethouder meldde dat de kap gewoon beleid is en dus door zou gaan.

Voorstellen gedaan

Onlangs is er toch nog een overleg geweest tussen bewoners, de Bomenstichting en gemeente over de 'dunning'. Volgens de gemeente was dit een nuttig gesprek en zijn er over en weer voorstellen gedaan met betrekking tot het dunnen van bomen. Die voorstellen worden eerst intern besproken voordat daar iets over naar buiten wordt gebracht.
De gemeente mag nu in ieder geval kappen tot 15 maart, dan start het broedseizoen. In het gebied rond Heelweg en Varsseveld wordt de komende weken gekapt. In het najaar volgt de rest. Dan moet ook duidelijk zijn of er iets gedaan is met de voorstellen van bewoners en de Bomenstichting.