Instellingen

Vluchteling aan de keukentafel: na Apeldoorn nu in het hele land

APELDOORN - Wat begon met een Facebook-oproepje voor gastgezinnen, wordt nu een officiële stichting, ondersteund door het COA. Het project Meat & Eat, van een paar Apeldoorners, wordt landelijk uitgerold.

26.000 mensen reageren op Facebook-oproep

Toen in september vorig jaar Apeldoorner Jurrien ten Brinke naar een informatieavond ging over de komst van vluchtelingen naar Apeldoorn, bedacht Ten Brinke dat het mooi zou zijn als Apeldoorners zich zouden opwerpen als gastgezin. Hij maakte een Facebook-pagina aan. En de reacties stroomden binnen: 26-duizend mensen meldden zich. Veel meer dus dan er vluchtelingen waren, namelijk 400.

Meet & Eat gaat landelijk

Het resulteerde in iets dat nu nog steeds loopt: Meet & Eat. Oftewel, vluchtelingen die af en toe bij hun gastgezin op bezoek gaan, om onder andere mee te eten. Een eenvoudig idee, dat nu door het COA wordt opgepakt. De Apeldoorners die het initiatief namen, Jurrien ten Brink en Jan Willem Vink, zijn in gesprek gekomen met het COA. Het COA heeft hen gevraagd een stichting op te richten om zo ook in andere plaatsen te helpen bij het opzetten van Meet & Eat projecten.

Nu al in 15 andere plaatsen

Zo wordt een Apeldoorns idee een landelijke aanpak. Op dit moment zijn Ten Brinke en Vink al in 15 plaatsen bezig. En er komen nog wekelijks plaatsen bij.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!