Nieuws

Dode varkens als protest tegen asielzoekers in Lunteren

LUNTEREN - Burgemeester Cees van der Knaap van Ede is geschokt na de vondst van dode varkens in Lunteren op het terrein waar mogelijk een asielzoekerscentrum komt. Onbekenden hebben de kadavers bij recreatiecentrum De Goudsberg neergelegd. 'Dit is schandalig', laat de eerste burger via zijn woordvoerder weten.
Mogelijk houdt de vondst van de twee dode varkens verband met een demonstratie, zaterdag in Ede. Ruim zeventig demonstranten betoogden tegen de komst van asielzoekers. Het protest was georganiseerd door de beweging DTG (Demonstranten Tegen Gemeenten).

Varkensmuts

Pegida-voorman Edwin Utrecht werd daarbij aangehouden, voor het dragen van een varkensmuts.
De dieren werden ontdekt door leden van scouting. Die waren bezig met een dropping en waarschuwden zaterdagnacht tegen 1.00 uur de politie. Van der Knaap laat weten 'het schandalig te vinden' dat door middel van dode varkens mensen hun mening laten horen. Eerder hadden onbekenden in het Brabantse Heesch een dood varken in een boom gehangen uit protest tegen een azc daar.

Kadavers afgevoerd

De Goudsberg in Lunteren is een van de nog vijf mogelijke locaties voor de opvang van vluchtelingen in de gemeente Ede. De dode varkens zijn volgens de gemeentewoordvoerder door een destructiebedrijf afgevoerd.
De politie heeft de zaak in onderzoek. Ze roept getuigen op zich te melden. 'We hebben behalve een melding van scouting een melding gekregen van een wit busje', zegt een woordvoerster van de politie. 'Daar willen we graag meer van weten.' De kadavers werden zondag rond 1.00 uur gevonden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!