Harderwijk

Zalm op last van NVWA korter houdbaar

Zalmfabriek (archieffoto)
De vaste zalmleverancier van supermarktketen Jumbo moet op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de houdbaarheidsdatum van de zalmproducten verkorten.
ARNHEM - De vaste zalmleverancier van supermarktketen Jumbo moet op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de houdbaarheidsdatum van de zalmproducten verkorten.
De NVWA is inmiddels dagelijks aanwezig in de zalmfabriek om samen met leverancier H. van Wijnen uit Krimpen aan de IJssel het voedselveiligheidsprobleem op te lossen.
Uit onderzoek van Omroep Gelderland bleek begin deze maand dat zowel bij Van Wijnen als bij visverwerker Foppen uit Harderwijk (Albert Heijn) het onderzoek naar de Listeriabacterie vorig jaar niet op orde was. Foppen voldoet inmiddels weer aan de eisen, maar Van Wijnen nog niet.
Daarom heeft de voedselautoriteit twee weken geleden een groot aantal winkelmonsters genomen bij Jumbo. Uit de uitslagen blijkt dat de gevaarlijke Listeriabacterie aanwezig was op de zalm. Jumbo heeft gisteren bekendgemaakt dat de supermarkt voorlopig geen zalm meer van Van Wijnen afneemt.

Geen veiligheidsgarantie tot houdbaarheidsdatum

'De hoeveelheid Listeria was wel binnen de toegestane normen. Maar de leverancier heeft geen deugdelijke studies waaruit blijkt dat de zalm tot de uiterste houdbaarheidsdatum veilig gegeten kan worden, Daarom heeft Jumbo het zekere voor het onzekere genomen en alles uit de winkel gehaald', aldus de woordvoerder van de NVWA.
De leverancier is op dit moment druk met het op orde brengen van de studies. Het is nog niet duidelijk wanneer dit klaar is. Van Wijnen zegt dat alleen nog zalm de deur uitgaat als er gunstige testresultaten op Listeria bekend zijn. Het bedrijf staat inmiddels onder verscherpt toezicht van de inspectie.

Toastzalm ook teruggeroepen

Van Wijnen heeft gisteren ook een partij toastzalm uit de handel gehaald. Het is niet duidelijk waar deze te koop was. Makro had twee weken geleden nog dezelfde toastzalm van Van Wijnen in de aanbieding. De klantenservice garandeert dat er met de toastzalm van Makro niets aan de hand is. Van Wijnen wil niet ingaan op de vraag aan wie de toastzalm is geleverd.
Van Wijnen zegt het Listeria-incident betreuren, zoals ook het ongemak dat dit veroorzaakt bij consumenten en onze afnemers.
Lees hier de complete reactie van H. van Wijnen.
ūüí¨ WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!