Nieuws

Gemeenten en thuiszorg in Gelderland: streng, strenger, strengst

Gelderse gemeenten zijn allemaal superstreng geworden bij het oordelen of iemand wel of geen thuishulp krijgt. Dat is het gevolg van de bezuinigingen op de huishoudelijke hulp die op 1 januari 2015 ingingen. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland.
ARNHEM - Gelderse gemeenten zijn allemaal superstreng geworden bij het oordelen of iemand wel of geen thuishulp krijgt. Dat is het gevolg van de bezuinigingen op de huishoudelijke hulp die op 1 januari 2015 ingingen. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland.
Iedere gemeente zegt: we bieden maatwerk. Maar wat houdt dat in? Het Veluwse Heerde (12.400 inwoners) is wel heel rigoureus. De gemeente vergoedt alleen huishoudhulp als mensen deze écht nodig hebben. En dat zijn er volgens de gemeente nu nog maar vijf. Op 1 januari 2015 hadden nog 530 inwoners van Heerde recht op vergoeding. 525 meer dus.

Geen boodschappen, geen strijk, geen ramen

Bijna de helft van de gemeenten ziet boodschappen halen niet meer als thuiszorg. Ramen wassen valt er bij één op de vijf gemeenten nu ook buiten. Vijf gemeenten zijn gestopt met het vergoeden van wassen en strijken.
Apeldoorn is het fanatiekst: cliënten hier krijgen noch boodschappen, noch de ramen, noch de was geregeld. En de Apeldoorners kunnen het ook vergeten dat hun hele huis nog gedaan wordt.

Geld slaapt op rekening gemeente

17 gemeenten hebben besloten dat inwoners de schoonmaak van het huis zelf moeten regelen en betalen. Nu vangen gemeenten de grootste klappen voor de cliënten nog op omdat er extra geld van het Rijk is. Bijna alle gemeenten werken met dienstenvouchers die een cliënt moet kopen. Kosten: tussen de 5 en 10 euro. Hiermee kan een inwoner hulp inkopen. Dat is niet de totale kostprijs, de gemeente betaalt bij.
Sommige gemeenten, zoals Putten en Doesburg, hebben dat geld al geruime tijd op de rekening staan, maar hebben nog niet bedacht wat ze ermee willen doen.

19,40 tot 170 euro zelf betalen

Wordt de hulp vergoed, dan vraagt een gemeente wel een eigen bijdrage. Die is afhankelijk van het inkomen. Deze bijdrage is afgelopen jaar verhoogd. Daardoor is voor veel mensen de hulp niet meer betaalbaar en daardoor haken ze af.
Doetinchem heeft de getallen op een rij gezet. Dit is de eigen bijdrage die inwoners moeten betalen als ze twee uur hulp per week krijgen, vier weken lang.
  • bij een jaarinkomen van 20.000 euro is de eigen bijdrage voor die periode 19,40 euro
  • bij 30.000 euro moet de cliënt 106 euro zelf betalen
  • vangt een gezin 36.000 euro per jaar, dan loopt de eigen bijdrage op naar 170 euro per vier weken.
Wilt u weten hoe de huishoudelijke hulp bij u in de gemeente is geregeld? Klik dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!