Nieuws

Duizenden Gelderlanders verloren thuishulp door bezuinigingen

ARNHEM - Geen thuishulp meer die voor hen poetst, boodschappen haalt of de was doet. 5000 Gelderlanders zijn in 2015 hun huishoudelijke hulp kwijtgeraakt door de bezuinigingen in de zorg.
Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland onder de 54 Gelderse gemeenten. Voor het onderzoek is het aantal mensen dat thuiszorg kreeg op 1 januari 2015 vergeleken met het aantal op 1 januari 2016.
De bezuinigingen op de thuiszorg voelen klanten vooral doordat ze geen of minder uren toegewezen krijgen. Maar ook komt voor dat mensen afhaken omdat ze een hogere eigen bijdrage (oplopend tot de kostprijs van 21 euro per uur) moeten betalen.

Zelf regelen en betalen

Inwoners moeten steeds vaker zelf hun thuiszorg regelen en betalen. Ook krijgen ze minder uren vergoed, waardoor ze zelf meer moeten doen. Dat komt doordat gemeenten vorig jaar 40 procent minder budget kregen om schoonmaakhulp voor hun inwoners te vergoeden. Wie hulp aanvraagt, krijgt nu eerst de vraag: wat kunt u zelf nog doen? En daarna: wat kunnen familieleden, buren of vrijwilligers voor u betekenen?
Uit het onderzoek blijkt dat inwoners van 17 Gelderse gemeenten zelf alle kosten van de thuiszorg moeten betalen. Dit jaar kunnen ze daarvoor nog deels compensatie krijgen door extra geld van het Rijk. Maar als deze regeling (de zogeheten Huishoudelijke Hulp Toelage) eind dit jaar vervalt, is de vraag of de cliënten de zorg nog kunnen betalen.

Fanatiek bezuinigd

Gemeenten hebben fanatiek bezuinigd. Hoeveel, dat kunnen ze nog lang niet allemaal vertellen. Vijf gemeenten melden in het onderzoek: wij hebben te veel aan thuiszorg uitgegeven. Zeven zeggen dat ze de opgelegde bezuiniging hebben gehaald. De rest kent de cijfers nog niet.
Volgens de vakbond FNV hebben de gemeenten te hard ingegrepen. Want uit berekeningen blijkt dat het allemaal niet zo streng had gemoeten. Doordat gemeenten extra geld van het Rijk hebben gekregen, hadden ze volgens FNV slechts 18 procent hoeven te bezuinigen. En dus niet 40 procent waar veel gemeenten vanuit zijn gegaan.

Tien rechtszaken in Lochem

Dat er minder thuiszorg wordt geleverd doet zich overal voor, maar het sterkst in Lochem. Daar heeft 70 procent van de mensen die dat eerst wel hadden, nu geen huishoudhulp meer. Dat heeft de gemeente geweten; zij kreeg 75 bezwaren binnen en tien rechtszaken aan haar broek.
De rechter oordeelde telkens opnieuw dat de gemeente fout zat. Lochem denkt nu na over nieuw beleid. Lochem en andere gemeenten wachten op een uitspraak van de hoogste rechter hoe het verder moet met de thuiszorg.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!