Asielzoekers

Betoging tegen azc in Ede voorbij, Pegida-voorman aangehouden

EDE - Op het Raadhuisplein in het centrum van Ede hebben zaterdagmiddag ruim 70 mensen tegen de komst van een asielzoekerscentrum betoogd. De demonstratie was een initiatief van de beweging DTG (Demonstranten Tegen Gemeenten).
De gemeente Ede wil tussen de 600 en 1400 asielzoekers opvangen. Vorige maand werd duidelijk dat er nog vijf mogelijke locaties zijn. Drie locaties zijn in Ede zelf, een is in Lunteren en een in Otterlo.

Pegida-voorman met varkensmuts

De demonstranten hadden vlaggen bij zich en er waren toespraken. Er waren ook aanhangers van de anti-islambeweging Pegida bij. Pegida-voorman Edwin Utrecht werd aangehouden, omdat hij een varkensmuts opzette. Eerst had zijn vrouw de muts op. De politie sommeerde haar die af te zetten.
Burgemeester Cees van der Knaap had een noodverordening afgekondigd. Die was van kracht voor, tijdens en na afloop van de demonstratie. DTG en Pegida mochten van 13.00 tot 16.00 uur demonstreren. Even na 14.30 uur hielden ze het voor gezien.

Tegendemonstratie

Tegendemonstranten waren in het centrum niet welkom. Ze mochten van de burgemeester zo'n 2,5 km verderop, op het plein tegenover het benzinestation aan de Kop van de Parkweg, van zich laten horen. Er was geen tegendemonstrant te bekennen, er stonden alleen fietsen. Zo'n tien tegendemonstranten die zich toch bij de demonstratie lieten zien, zijn door de politie weggestuurd. Volgens de politiewoordvoerster zeiden ze dat toestemming hadden gekregen om daar te kijken, maar dat was volgens haar niet het geval.
Burgemeester Cees van der Knaap kijkt tevreden terug op de demonstratie.

DTG: van Enschede naar landelijk

De beweging DTG begon vorig jaar in Enschede, waar bewoners van de wijk Dolphia zich tegen de komst van een asielzoekerscentrum keerden. Daarna liet DTG zich ook elders in het land zien. Naar eigen zeggen is het 'een groep die zich inzet voor de belangen van de Nederlandse burgers'. 'We zijn tegen islamisering van Nederland maar ook van Europa.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!