Nieuws

Provincie Gelderland wil regels voor bouwen in de natuur versoepelen

ARNHEM - De provincie Gelderland wil de regels voor bouwen in de natuur versoepelen. De komst van onder andere natuurbegraafplaatsen, windmolens en kleinschalige recreatie moet makkelijker gemaakt worden, vindt de provincie.
Volgens de provincie is er belangstelling voor bouwen in natuurgebieden. Voorwaarde voor de provincie om mee te werken aan dit soort plannen, is dat het ook winst voor de natuur moet opleveren.

Ook investeren in natuur

'Als initiatiefnemers óók investeren in het versterken van die natuur is dat winst. Het vraagt creativiteit om deze activiteiten mogelijk te maken zodat ze niet ten koste gaan van de kwaliteit of kwantiteit van de natuur. Ik wil dit onderzoeken en ga daarover in gesprek met onze Staten', aldus gedeputeerde Jan Jacob van Dijk die over natuur gaat.

Oplossing voor windpark bij Deil

De soepelere opstelling van de provincie is een kans voor de Burgerwindcoöperatie Geldermalsen-Neerijnen, die plannen heeft voor een windmolenpark langs de snelweg bij Deil. Daar ligt ook een stukje natuurgebied, waar tot nu toe niet gebouwd mag worden. Nu de provincie de regels gaat versoepelen, lijkt er een oplossing in zicht, zegt Gerlach Velthoven van de Burgerwindcoöperatie.
De mogelijkheden in Natura 2000-gebieden zijn volgens de provincie minder groot dan in het overige deel van het Gelders Natuur Netwerk (GNN). Eind 2016 komen Gedeputeerde Staten met een voorstel.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!