Nieuws

Militairen oefenen deze week op de Veluwe, in de Achterhoek en in het Rivierengebied

HARSKAMP - Op de Veluwe, in de Achterhoek en in het Rivierengebied zijn deze week militairen aan het oefenen. Op de Veluwe bootsen militairen van de Landmacht en de Luchtmacht samen met de Korps Commando Troepen de situatie in Mali na, waar Nederland op dit moment meedoet aan een vredesmissie van de VN.
Dinsdagmiddag oefenen militairen met helikopters in Harskamp. Er worden twee Chinook transporthelikopters ingezet om militairen te droppen boven het grondgebied. Totaal zijn er ongeveer 200 militairen bij betrokken en deze oefening noemen ze 'Black Scorpion'. Collega Annemieke Schakelaar was er bij.

Onzichtbare oefening

Tegelijkertijd vindt er, ook in Harskamp, een andere onzichtbare legeroefening plaats, deze operatie heet Lowland Torch. Er wordt onder meer geoefend met een militaire drone. Verder opereren militairen, het gaat om Nederlanders, Duitsers, Denen en Belgen, zo anoniem mogelijk. Ze proberen namelijk inlichtingen te verzamelen.
Deze internationale oefening zal twee weken duren en trekt met manschappen door de hele Veluwe.
Radioverslaggever Vera Eisink maakte een deel van de oefening mee:

Kolonne trekt door Rivierengebied

In het Rivierengebied wordt vandaag tot en met vrijdag de oefening gehouden in het gebied tussen Vianen-Wijk bij Duurstede-Rhenen-Tiel-Geldermalsen en Leerdam. Er doen 27 militairen, vier terreinwagens en zeven pantserwielvoertuigen mee.

250 militairen verplaatsen zich in de Achterhoek

In de Achterhoek gaat het vandaag tot en met vrijdag om het gebied tussen Zutphen-Lochem-Lichtenvoorde-Aalten, Doetinchem en Deelen. 250 militairen verplaatsen zich met 25 terreinauto's, 20 viertonners (vrachtwagens), twaalf pantserwielvoertuigen en zes rupsvoertuigen. Het is niet bekend waar ze precies oefenen, maar ze oefenen in het bos en op de openbare weg.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!