Instellingen

Nelis wordt verbrand, carnaval in 'Knienenburg' voorbij

Nelis de pop moest het ook dit jaar weer ontgelden. Met zijn verbranding is in Apeldoorn het einde van het carnavalsfeest gevierd.
Nelis de pop moest het ook dit jaar weer ontgelden. Met zijn verbranding is in Apeldoorn het einde van het carnavalsfeest gevierd.
APELDOORN - Nelis de pop moest het ook dit jaar weer ontgelden. Met zijn verbranding is in Apeldoorn het einde van het carnavalsfeest gevierd.
Het bier vloeit rijkelijk in het duivensportcentrum van 'Knienenburg',zoals Apeldoorn de laatste dagen heet. De sfeer zit er ook goed in maar voorzitter Wim de Boer van Carnavalsvereniging De Klutsers is blij dat het over is. 'Helemaal goed, we hebben vier dagen echt feest gevierd. Grandioze dagen gehad, maar het is mooi dat het ook over is nu.'

Gezamenlijk eindfeest

Aan de muziek hoor je al dat het einde droevig is. Al dagen speelt de hoempaband vooral een vrolijke driekwartsmaat; vanavond blaast de trompettist de taptoe. De leden van de verschillende carnavalsverenigingen vieren dinsdagavond nog een laatste feestje.
Om exact 21.11 uur begint het hoogtepunt van de avond. Pop Nelis wordt in processie naar buiten gedragen en met lampolie overgoten. Aan het eind van de ceremonie draagt de stadsprins de sleutel van Knienenburg over aan de burgemeester.

Abrupt einde

Ook stadsprins Peter van Asselt keek stiekem uit naar het einde van het carnavalsfeest. 'Ja, zeker voor mij en de jeugdprinses en adjudant is het wel heftig. Je bent dagen in de weer en dan eindigt het ineens heel abrupt. Daar krijg je toch emoties bij. Ik had verwacht dat het mij niet zou overkomen, maar toch gebeurt het.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!