Ede

Klomp Groepsvervoer in Ede moet chauffeurs nabetalen

Klomp Groepsvervoer in Ede moet 550 chauffeurs nabetalen. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem bepaald in een zaak die was aangespannen door vakbond FNV Taxi.
EDE - Klomp Groepsvervoer in Ede moet 550 chauffeurs nabetalen. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem bepaald in een zaak die was aangespannen door vakbond FNV Taxi.
Chauffeurs van Klomp krijgen alleen betaald als ze iemand vervoeren. Voor ritten van huis naar het eerste afhaaladres ontvangen ze niets. Het hof in Arnhem vindt dat Klomp daarmee in strijd met de cao handelt. Ook de rit terug naar huis en de ritten om passagiers op te halen, moeten worden betaald.

Dreigend faillissement

Of de chauffeurs alsnog het loon krijgen, is de vraag. Klomp, dat in een groot deel van het land actief is, zit in grote financiële problemen. 'Klomp heeft in de procedure gezegd dat zij failliet gaan als de vorderingen worden toegewezen', zegt bestuurder Minke Jansma van FNV Taxi. 'Of dat ook gebeurt, zullen we moeten afwachten, maar dat Klomp er niet goed voor staat, is wel zeker.'

'Klomp schreef te laag in'

Volgens de FNV heeft Klomp te laag ingeschreven op aanbestedingen van gemeenten. Klomp moest onder meer opdrachten in Rhenen en Veenendaal teruggeven, omdat het bedrijf die naar eigen zeggen niet meer zonder grote verliezen kon uitvoeren.