Nieuws

Kerkklok Niftrik klinkt na ruim 35 jaar weer voor overledene

NIFTRIK - De kerk in Niftrik liet maandagavond na zeker 35 jaar weer de kerkklok luiden voor een overledene. Het kerkbestuur besloot eind vorig jaar de oude traditie per 1 januari in ere te herstellen.
Koster Jan Derks had de eer de klok na al die jaren weer voor het eerst voor een overledene te luiden. 's Ochtends was een inwoonster van Niftrik gestorven.

Nabestaanden reageren positief

'Het is de zwaardere klok die wordt geluid en daar kan je al uithalen dat het om een overledene gaat, want ook bij een begrafenis als de overledene van de kerk naar het kerkhof wordt begeleid, wordt de zware klok geluid', legde Derks uit.
De koster van de Sint Damianuskerk trok maandag handmatig aan de touwen van de klok, die hangen bij de ingang van de kerk. Het luiden duurde een paar minuten, waarna de nabestaanden een kaarsje brandden en weer naar huis gingen. Volgens Derks reageerden ze positief op de hernieuwde traditie.

Eerste keer voor koster Derks

Derks woont al 35 jaar in het dorp, maar maakte het klokkenluiden voor een overledene nog niet eerder mee. Hij is er verguld mee dat de traditie in ere is hersteld: 'Ja ik ben er zeer vereerd mee dat het weer is ingevoerd. Wij houden er hier in Niftrik van om tradities in stand te houden, dan wel in ere te herstellen. Dus ik hoop dat het nu ook tot in lengte van dagen doorgaat.'
Klokkenluiden bij een overlijden hoeft echter niet te vaak van de koster: 'Nee, liever niet. Ik hoop dat het nu weer even duurt.'