Nieuws

Misstandmelder Fred Spijkers: 'Geen volledige bescherming bij Huis voor klokkenluiders'

Fred Spijkers
Bijna 33 jaar nadat de eerste klokkenluider in Nederland misstanden naar buiten bracht, wil de politiek ze nu meer bescherming bieden. Er moet een huis voor klokkenluiders komen. Vandaag wordt dat wetsvoorstel in de Eerste Kamer behandeld.
CULEMBORG - Bijna 33 jaar nadat de eerste klokkenluider in Nederland misstanden naar buiten bracht, wil de politiek ze nu meer bescherming bieden. Er moet een huis voor klokkenluiders komen. Vandaag wordt dat wetsvoorstel in de Eerste Kamer behandeld.
'Een eventueel nieuw huis voor klokkenluiders biedt geen volledige bescherming voor nieuwe gevallen', zegt Fred Spijkers uit Culemborg. Spijkers bracht in 1983 misstanden bij defensie aan het licht. Het ging om ondeugdelijke landmijnen.

Geen volledige zekerheid

Een aantal politieke partijen wil met de komst van het huis de klokkenluider in de toekomst meer bescherming bieden. Daardoor moet het voor hen makkelijker worden om misstanden binnen de organisatie in de openbaarheid te brengen.
'Natuurlijk is deze stap een goede zet. Maar potentiële klokkenluiders moeten wel beseffen dat het geen volledige zekerheid biedt. Zowel persoonlijk als ook op het financiële vlak', aldus Spijkers. 'Het voorstel zoals het bij de Tweede Kamer lag, bood wat dat betreft meer garanties. Maar die zijn er uit gehaald en dat is jammer.'

Ondeugdelijke landmijnen

Fred Spijkers uit Culemborg kreeg landelijke bekendheid toen hij in 1983 onthulde dat de krijgsmacht ondeugdelijke mijnen gebruikte, die tot de dood van een instructeur leidden. Wat volgde was een lange weg langs instanties, ontkenningen door het ministerie, onderzoek naar zijn geestelijk vermogen en financieel en privé ging hij bankroet. Pas in 2002 gaf defensie toe dat Spijkers niet gelogen had. Hij kreeg een schadevergoeding van 1,6 miljoen euro.
In 2011 zou Spijkers pensioen krijgen, maar volgens hem heeft hij tot op de dag van vandaag nog geen cent daarvan ontvangen.