Nieuws

Schoorsteen Electrabel staat in de weg en moet dus tegen de vlakte

NIJMEGEN - De schoorsteen van Electrabel gaat tegen de vlakte. Dat laat de huidige eigenaar Engie weten.
De energiecentrale is eind vorig jaar gesloten en Erfgoedvereniging Heemschut pleitte eerder voor behoud van de schoorsteen omdat die van monumentale waarde zou zijn.
Maar op de plek waar de schoorsteen nu staat komt de Groene Delta, een combinatie van initiatieven voor het opwekken van duurzame energie. En de schoorsteen staat die nieuwe initiatieven volgens de energie-leverancier de weg.

'Niet de eigenaar bepaalt, maar de overheid'

Jan Reijnen van de Erfgoedvereniging Heemschut is niet verbaasd door de houding van Engie: 'Zo gaat het in Nederland altijd. De eigenaar zegt dat iets in de weg staat en dat het weg moet. Maar dat kan niet zo maar. Niet de eigenaar bepaalt, maar de overheid.'

Waardebepaling van schoorsteen

Volgens de erfgoedvereniging moet de waarde van de schoorsteen eerst worden vastgesteld. Aan de hand van die waardebepaling kan hij op de monumentenlijst terecht komen.
De gemeente heeft aan de Erfgoedvereniging laten weten dat ze advies gaat inwinnen bij de Stichting Instandhouding Fabrieksschoorstenen (STIF).
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!