Nieuws

'Als er niet snel iets gebeurt voor homo's in azc's, gaan er doden vallen'

ARNHEM - 'Als er niet snel iets gebeurt voor homo's in azc's, gaan er doden vallen.' Daarvoor waarschuwt Janneke van Maanen van COC Midden Gelderland zondag bij talkshow In Gelderland Live.
Volgens Van Maanen zijn de incidenten waar homo's, lesbiennes en transgenders mee te maken krijgen veel ernstiger dan tot nu toe gezegd wordt in de media. 'Het begon met spugen en pesten, maar het escaleert, omdat de situatie langer duurt. We merken dat het aantal incidenten toeneemt, en dat de incidenten heftiger worden. We hebben grote zorgen dat er dodelijke slachtoffers gaan vallen.'
Minister Bussemaker van emancipatie wil dat er op AZC's voorlichting wordt gegeven over homorechten. Volgens Van Maanen is dat niet genoeg. Daarom pleit ze nogmaals voor safehouses om te voorkomen dat het mis gaat.

Aparte opvang daders

De VVD is geen voorstander van safehouses, zegt VVD Tweede Kamerlid Hayke Veldman. Hij wil een aparte opvang voor daders. 'Door slachtoffers te verplaatsen, beloon je de daders', vindt hij. 
Daarnaast vindt hij dat er consequenties moeten zijn voor de asielaanvraag, als mensen zich op deze manier misdragen. 'Hier in Nederland gelden onze normen en waarden, discriminatie van homo's is niet toegestaan en dat moet tussen de oren'. De uiterste consequentie is dat vluchtelingen wat hem betreft geen verblijfsvergunning krijgen, als ze in de opvang homo's, vrouwen of christenen belagen.

Slechte ervaring met politie

De VVD hamert op aangiftes, maar volgens COC Midden Gelderland is dat ingewikkeld. Veel homo's hebben slechte ervaringen met de politie in hun eigen land, zegt van Maanen, en zullen daarom niet snel naar de politie gaan.
De uitzending van In Gelderland Live is hier terug te kijken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!