Maasdriel

Sluiting kerken Velddriel en Alem kan jaren duren

De Heilige Martinuskerk in Velddriel
Het kan nog jaren duren voor een koper is gevonden voor de Heilige Martinuskerk in Velddriel. Parochiebestuurder Luijks verwacht dat de kerkgemeenschap dan ook zeker nog twee jaar van de kerk gebruik kan blijven maken.
VELDDRIEL - Het kan nog jaren duren voor een koper is gevonden voor de Heilige Martinuskerk in Velddriel. Parochiebestuurder Luijks verwacht dat de kerkgemeenschap dan ook zeker nog twee jaar van de kerk gebruik kan blijven maken.
Afgelopen zondag liepen de emoties hoog op na de mis in De Heilige Martinuskerk in Velddriel. De kerk zat vol met boze en teleurgestelde parochianen. Zij kregen vorige week te horen dat hun kerk en die in Alem door het bisdom verkocht wordt vanwege de hoge kosten.
Het parochiebestuur moet nu op zoek naar kopers voor de kerkgebouwen, pastorieën en landerijen in Velddriel en Alem. Eerder gingen de kerken in Hedel en Rossum ook al in de verkoop.

Passen bij gebouw en historie

'De ervaring daar leert dat het jaren kan duren voor er kopers gevonden zijn', zegt parochiebestuurder Jan Luijks. Volgens hem is kopers vinden één ding maar het moeten ook nog kopers zijn met plannen die bij het gebouw en zijn historie passen.
De gebruikers van de kerk onderzoeken of ze de verkoop en de sluiting kunnen voorkomen. Desnoods door de kerk zelf te kopen. Maar volgens Luijks is dat geen oplossing voor de kerkgemeenschap omdat de hoogmis alleen gehouden kan worden in een gewijd pand dat in het bezit van de parochie is.

Niet de nek omdraaien

'Wij willen de geloofsgemeenschap in Velddriel zeker niet de nek omdraaien', zegt Luijks. 'Integendeel. Gekeken wordt dan ook naar een oplossing. Een ander gebouw misschien, met minder kosten.'
Een oplossing zou volgens Luijks ook kunnen zijn dat iemand anders de kosten voor het gebouw op zich neemt. Ook dan zou de kerk mogelijk open kunnen blijven. 'Maar dat zou dan wel een verbintenis voor meerdere jaren moeten zijn. Anders lossen we niets op.'

Met geld parochianen gebouwd

De trouwe kerkgangers vinden het voornemen de kerk te verkopen extra erg omdat het gebouw door hun ouders na de oorlog eigenhandig en met eigen geld gebouwd is.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!