Nieuws

Leveranciers AH en Jumbo onderzochten hun vis niet goed: 'Er hadden doden kunnen vallen'

'Er hadden doden kunnen vallen', zegt voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer. Deskundigen zijn geschokt dat microbiologisch onderzoek bij twee grote zalmrokers naar de gevaarlijke Listeria-bacterie in 2015 niet op orde was. © Pixabay
ARNHEM - 'Er hadden doden kunnen vallen', zegt voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer. Deskundigen zijn geschokt dat microbiologisch onderzoek bij twee grote zalmrokers naar de gevaarlijke Listeria-bacterie in 2015 niet op orde was.
Microbioloog Rijkelt Beumer van de Wageningen Universiteit noemt de visleveranciers slordig. 'Ze slagen er niet in hun product veilig te krijgen.'
Uit onderzoek van Omroep Gelderland blijkt dat twee visleveranciers van supermarkten Albert Heijn en Jumbo de studies naar de zeer gevaarlijke bacterie Listeria, niet op orde hadden.
Het gaat om de visverwerkers Foppen in Harderwijk (Albert Heijn) en H. van Wijnen in Krimpen aan den IJssel (Jumbo). De bedrijven leveren gerookte zalm en andere visproducten aan de supermarkten.

Vorig jaar 12 doden door Listeria

Listeria is gevaarlijk voor zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verminderd afweersysteem. Het kan leiden tot bloedvergiftiging of  hersenvliesontsteking. Bij zwangeren kan het zorgen voor een miskraam. Ook mensen die maagzuurremmers slikken, zijn gevoeliger voor een besmetting met deze bacterie. Anderen krijgen er griepverschijnselen door.
Volgens het RIVM overleden er vorig jaar 12 personen aan besmetting met de bacterie; ook door andere producten dan gerookte zalm. Het aantal mensen dat ziek wordt door een besmetting met Listeria stijgt.

'Jumbo heeft geluk gehad'

Voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer zegt dat de leverancier van Jumbo geluk heeft gehad. ‘Door hun werkwijze hadden er doden kunnen vallen. Zalm is een heel kwetsbaar product. Er is altijd kans op besmetting. Daarom moet de hygiëne goed zijn en moet een bedrijf er alles aan doen om een Listeriabesmetting te voorkomen.’

Herinspectie bij Van Wijnen

Foppen en Van Wijnen kregen allebei meerdere waarschuwingen voor het niet op orde hebben van de onderzoeken. Foppen heeft het Listeria-onderzoek sinds augustus 2015 weer op orde.
Na de waarschuwing in maart 2015 heeft Van Wijnen in september opnieuw een waarschuwing gekregen en deze week zal er een herinspectie zijn. Volgens van Wijnen zijn alle tekortkomingen hersteld. Blijkt uit de herinspectie dat dit niet zo is, dan zal Van Wijnen onder verscherpt toezicht komen te staan.

'NVWA is te soft'

Voedingstechnoloog Velzeboer vindt het onbegrijpelijk dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet hard heeft ingegrepen. ‘Er is alleen maar gewaarschuwd.’
Dit ondanks dat minister Schippers vorig jaar april aankondigde dat de NVWA strenger zou optreden en harder zou ingrijpen bij overtredingen. Volgens de NVWA  heeft 'volgens beleid gehandhaafd. En dat betekent dat we meerdere keren kunnen waarschuwen.'

Fraude met testen Van Wijnen?

De NVWA zal ook de testresultaten van de monsters van Van Wijnen onderzoeken. De inspectie vraagt zich in de rapporten af of de inspecteurs wel alle testresultaten te zien krijgen, omdat de leverancier van Jumbo zelf geen enkele keer Listeria heeft geconstateerd.
Dat vindt de NVWA opmerkelijk omdat de kans groot is dat zalm een bepaalde hoeveelheid Listeria bevat. Als niet alle resultaten zijn overlegd, kan dat als fraude worden beschouwd. Van Wijnen ontkent dit.
In oktober werd Van Wijnen nog op de vingers getikt, omdat het bedrijf niet had gemeld dat er vis met een te hoog gehalte aan Listeria in de handel was gebracht. Hiervoor is een boeterapport opgemaakt.

Reactie Van Wijnen en Foppen

Van Wijnen zegt dat de Listeria-studies inmiddels op orde zijn.
Foppen wil liever niet meer aan het verleden herinnerd worden en benadrukt met klem dat alles nu op orde is.

Reactie Albert Heijn en Jumbo

Supermarkt Jumbo meldt: ‘Bij leverancier Van Wijnen zijn er nu en in het verleden geen overschrijdingen geweest die bij ons tot een terugroepactie hebben geleid.'
Volgens Albert Heijn worden er strikte eisen gesteld bij Listeria en gerookte zalm. 'Pas als analyses uitwijzen dat Listeria afwezig is, mag de gerookte zalm worden uitgeleverd. We stellen hierin strenge eisen die verder gaan dan de wet.‘

Visonderzoek omroep in Tweede Kamer

Woensdag is er in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek waarin gesproken zal worden over het voedselveiligheidsbeleid. Journalist Judith Spanjers van Omroep Gelderland is uitgenodigd om toelichting te geven op het onderzoek dat zij gedaan heeft naar de voedselveiligheid bij visbedrijven en de controle hierop door de NVWA.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!