Natuur

Gelukkig nog geen platgeslagen 'zikamuggen' opgestuurd naar Wageningen

Een tijgermug
Hoewel de gevreesde tijgermug op steeds meer plekken in Nederland opduikt, is er nog geen gemeld op Muggenradar.nl. Dat zegt muggendeskundige Sander Koenraadt van de Wageningen Universiteit.
WAGENINGEN - Hoewel de gevreesde tijgermug op steeds meer plekken in Nederland opduikt, is er nog geen gemeld op Muggenradar.nl. Dat zegt muggendeskundige Sander Koenraadt van de Wageningen Universiteit.
Vandaag komt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een spoedzitting bijeen vanwege de uitbraak van het zikavirus, dat wordt overgedragen door de tijgermug.
Momenteel is het virus met name actief in Midden- en Zuid-Amerika, maar de vrees is dat ook landen daarbuiten ermee te maken zullen krijgen. In Nederland is tot nu toe bij dertien personen het zikavirus vastgesteld. Een van hen meldde zich bij het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen.

Bijna 4000 muggen geanalyseerd

In het Laboratorium voor Entomologie van de Wageningen Universiteit worden momenteel weer platgeslagen muggen onderzocht. De steekbeestjes zijn opgestuurd door mensen die ze deze winter in hun woning aantroffen.
'We hebben bijna 4000 meldingen gekregen en muggen ook geanalyseerd. Maar er heeft nog nooit een tijgermug tussen gezeten', vertelt Koenraadt.

Eitjes in geïmporteerde autobanden

Volgens de Wageningse muggendeskundige komen de beestjes soms in geïmporteerde autobanden ons land binnen. 'De eitjes van tijgermuggen kunnen in tweedehands banden zitten en als daar dan water in komt te staan, kunnen ze uitkomen', legt hij uit.
'Maar dat houdt de overheid goed in de gaten. Zodra er tijgermuggen op een autobandenbedrijf zijn gevonden, wordt er meteen bestreden. Op die manier wordt de tijgermug de kop ingedrukt. Maar het betekent dus wel dat hij elk jaar binnen blijft komen en we dus alert moeten zijn.'

'Alles op alles zetten'

Hoewel de tijgermug het Nederlandse klimaat kan overleven, heeft hij zich hier nog nooit tot grotere populaties ontwikkeld. 'Gelukkig niet. We moeten echt alles op alles zetten om die tijgermug tegen te houden', benadrukt Koenraadt.
Volgens hem komen de zwart-wit gestreepte insecten wel in groten getale voor in Zuid-Europa. 'In landen als Italië of Frankrijk kan je zomers niet eens rustig op een terrasje zitten zonder lek te worden geprikt door de tijgermug.'
Koenraadt verwacht dat de Wereldgezondheidsorganisatie de uitbraak van het zika-virus vandaag als een grote crisis zal bestempelen. 'Ik denk dat het belangrijk is dat ze de regeringen oproept om actie te ondernemen. En dat er natuurlijk geld wordt vrijgemaakt om dat virus tegen te gaan. Dat zal hem met name in de muggenbestrijding liggen, omdat die mug de overdrager is van het virus.'

Ziekte verloopt vrij mild

Volgens het RIVM verloopt de ziekte vrij mild. De belangrijkste klachten zijn: koorts, oogontsteking, hoofdpijn en huiduitslag. Er zijn aanwijzingen dat een infectie met het zikavirus vroeg in de zwangerschap mogelijk een hersenafwijking (microcefalie) kan veroorzaken. Dat wordt op dit moment onderzocht.
Het rijksinstituut benadrukt dat verspreiding van het zikavirus binnen Nederland zeer onwaarschijnlijk is. De 13 patiënten die zich hier hebben gemeld, zijn in het buitenland besmet geraakt.
Koenraadt gaat volgende week zelf naar Zuid-Amerika om meer te weten te komen over het virus en de verspreiding ervan door muggen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!