Nieuws

Crowdfunding voor de publicatie van Napoleontische liederen in Nijmegen

De steen met de afbeelding van het horloge
In Nijmegen start een crowdfundingsactie om oude Napoleontische strijdliederen beschikbaar te maken voor een breed publiek.
NIJMEGEN - In Nijmegen start een crowdfundingsactie om oude Napoleontische strijdliederen beschikbaar te maken voor een breed publiek.
Historicus Bart Verheijen vond een paar dozijn strijdliederen uit de tijd van de Franse overheersing terug in politiearchieven in Parijs. Het waren liederen die de Nederlanders zongen als protest tegen de Franse overheersing of als treurlied omdat Nederlandse jongens moesten dienen in het leger van Napoleon.
Ze maakten daarvoor nieuwe teksten op een aantal bekende volksliederen. Sommige van die melodieën kennen we nog altijd, zoals het Wilhelmus en de Marseillaise.

Professioneel zingen

Verheijen wil nu door middel van een crowdfundingsactie geld inzamelen om die oude Napoleontische liederen beschikbaar te maken voor een breed publiek. Om te beginnen denkt Verheijen 3500 euro nodig te hebben.

Napoleon in Nijmegen

Napoleon bracht in oktober 1811 een bezoek aan Nijmegen. De paarden van zijn koets sloegen op hol en gingen richting de Waal. Een Pruisische soldaat uit zijn lijfwacht trok op het laatste moment aan de teugels en redde Napoleon zo van de verdrinkingsdood. Als dank gaf Napoleon hem zijn gouden horloge. Een steen in de Sint Nicolaaskapel op het Valkhof in Nijmegen beeldt het horloge af en houdt zo het verhaal levend.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!