Hoogwater

Goed nieuws voor bewoners IJsselkade Zutphen: waterkering veel minder hoog

Impressie IJsselbrug
De waterkering die er voor moet zorgen dat het centrum van Zutphen beschermd blijft tegen hoogwater van de IJssel, hoeft minder opgehoogd te worden dan eerder werd aangenomen. Dat bleek dinsdagavond tijdens een presentatie over de plannen voor 'Rivier in de Stad'.
ZUTPHEN - De waterkering die er voor moet zorgen dat het centrum van Zutphen beschermd blijft tegen hoogwater van de IJssel, hoeft minder opgehoogd te worden dan eerder werd aangenomen. Dat bleek dinsdagavond tijdens een presentatie over de plannen voor 'Rivier in de Stad'.
De waterveiligheid op de lange termijn is een belangrijk onderdeel van Rivier in de Stad. Het waterschap en de gemeente gingen uit van wettelijke normen waarbij de huidige waterkering mogelijk een meter omhoog moest. Maar het lijkt er met de huidige inzichten op dat dit niet nodig is. De gemeente gaat nu uit van een minimale verhoging van ongeveer 25 centimeter. Dit is goed nieuws voor de bewoners langs de kade, die worden nu niet opgezadeld met een hoge muur voor de deur. De gemeente kan alleen geen garanties geven dat deze normen nooit meer veranderen.

Kade groener en riviertrappen

Onderdeel van deze plannen is de herinrichting van de IJsselkade, daardoor wordt het water meer betrokken bij de binnenstad. Het moet meer één geheel worden. De kade wordt groener en er komen riviertrappen om op te zitten.
Ook de verbreding van de Oude IJsselbrug voor voetgangers en fietsers maakt deel uit van de herinrichting van het kadegebied. Hierdoor worden de uiterwaarden aan de overkant en de wijk de Hoven ook beter verbonden met de binnenstad van Zutphen. Hier zal in 2017 mee begonnen worden. Tijdens de werkzaamheden gaat de brug een tijd dicht, vermoedelijk voor een periode van enkele maanden.
In 2020 moet de herinrichting van de IJsselkade klaar zijn.