Nieuws

Het gaat goed met neushoorn Izala van Burgers' Zoo ondanks doodgeboren kalfje

Izala, tijdens de bevalling
Neushoornvrouwtje Izala lijkt het goed te maken na de geboorte van haar dode jong gisteren. Ze staat gewoon in de groep en ze eet goed. Dat meldt parkmanager Wineke Schoo.
ARNHEM - Neushoornvrouwtje Izala lijkt het goed te maken na de geboorte van haar dode jong gisteren. Ze staat gewoon in de groep en ze eet goed. Dat meldt parkmanager Wineke Schoo.
Na een dracht van 520 dagen bracht neushoornvrouwtje Izala gisteren een meisje ter wereld. Al snel bleek het jong dood te zijn. Reanimatie mocht niet baten. Een dag na die gebeurtenis is er in de dierentuin vooral ook oog voor de neushoornmama.
'Natuurlijk houden we haar extra in de gaten. We kijken of ze zich normaal gedraagt en of ze goed blijft eten,' aldus parkmanager Wineke Schoo van Burgers' Zoo.
'Na zo'n lange zwangerschap van 520 dagen moet haar lichaam nu weer wennen. Zo moet ook de melkproductie stoppen. Maar als alles goed blijft gaan en er niet alsnog complicaties optreden, komt ze snel weer in haar normale cyclus en kan ze volgende maand alweer zwanger worden. We houden haar niet bij het mannetje weg.'

Verslagenheid en hoop

'In een dierentuin met zo'n 10.000 dieren heb je dagelijks te maken met leven en dood, maar dit was toch wel een heel groot dieptepunt,' aldus Schoo. Toch ziet ze ook positieve kanten aan het verhaal. 'In ieder geval weten we nu dat Izala zwanger kan raken. Daarvoor is ze naar Burgers' Zoo gekomen. Dat geeft hoop voor de toekomst.'

8500 mensen zagen de bevalling live

De dood van het jonge neushoornvrouwtje heeft veel reacties opgeroepen. Bas Lukkenaar van de dierentuin zegt bizar veel mailtjes gehad te hebben met steunbetuigingen. Veel mensen blijken volgens hem de bevalling gevolgd te hebben.
'Zo'n 8500 mensen zagen het live. Onze website had 13.500 bezoekers; op een normale dag zijn dat er ruim 2000. Ons bericht over het overlijden van het neushoorntje op Facebook heeft 57.000 mensen bereikt.'