Nieuws

Brug met lopende band moet boten over de A50 bij Apeldoorns Kanaal tillen

LIEREN - De A50 vormt nu nog een blokkade in het Apeldoorns Kanaal. Een brug over de snelweg met een lopende band moet boten van de ene kant van de vaarroute naar de andere brengen zodat varen weer mogelijk wordt.
Dat is de kern van het voorstel van de Stichting Apeldoorns Kanaal. Donderdagmiddag licht wethouder Johan Kruithof van Apeldoorn plannen over het weer bevaarbaar maken van het kanaal toe. Daarbij komt ook deze brug ter sprake.
Ook fietsers, voetgangers en dieren zouden van deze oversteek gebruik moeten kunnen maken. Momenteel kruist de A50 het kanaal via een lage brug die scheepvaart verhindert.

Lopende band

Naast het aanbrengen van deze zogeheten Boat Conveyor (conveyor is Engels voor lopende band) dienen nog andere vaste bruggen en een sluis voor het vaarverkeer bevaarbaar gemaakt te worden.
Het Apeldoorns Kanaal loopt van de IJssel bij Dieren naar de IJssel bij Hattem. Sinds 1972 is het niet meer in gebruik bij de beroepsvaart. De Stichting Apeldoorns Kanaal zet sinds zich al ruim 20 jaar in om deze vaarroute weer te herstellen en geschikt te maken voor de recreatievaart