Nieuws

Hoe heet de kleine? Gelderse ouders kiezen het vaakst voor voor Sophie en Bram

Sophie en Bram waren in 2015 de populairste kindernamen in Gelderland. Sophie is ook landelijk gezien de meest gekozen naam voor een meisje, Bram staat nationaal slechts op 13. Dat meldt de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
ARNHEM - Sophie en Bram waren in 2015 de populairste kindernamen in Gelderland. Sophie is ook landelijk gezien de meest gekozen naam voor een meisje, Bram staat nationaal slechts op 13. Dat meldt de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Na Sophie volgen Eva (landelijk 9e) en Emma (2e). Bij de jongens completeren Daan (landelijk 7e) en Sem (2e) de top-3. Opvallend is dat bij de meisjes zowel Sara als Saar in de top tien staan. Liam, landelijk gezien de populairste jongensnaam, staat in Gelderland maar op tien.

Kromowidjojo

In heel Nederland is de invloed van goede sportprestaties te zien. De Arnhemse atlete Dafne Schippers werd vorig jaar wereldkampioene op de 200 meter. Haar naam werd in 2015 zeven keer gegeven aan een pasgeboren kind.
Ook werden er tien Ranomi's geboren, tegen in 2010 slechts een. Ranomi Kromowidjojo is meervoudig Olympisch kampioene zwemmen. Dorian van Rijsselberghe werd in 2012 olympisch kampioen windsurfen. 35 jongens kregen in 2015 zijn naam. In 2010 waren dat er nog 19.

Hoe heurt het?

Alpacino, Feeërieke, Walhalla en Smiley? Geen probleem. Die voornamen zijn in Nederland al officieel geregistreerd. Dat geeft wel aan hoeveel vrijheid onze Naamwet geeft.
Toch zijn er ook voornamen die worden geweigerd. Dat gebeurt als een voornaam ook een bestaande achternaam is of als er sprake is van een ongepaste naam, zoals een scheldwoord of een spottende naam. De ambtenaar van de burgerlijke stand kan dus weigeren om een naam in te schrijven.
Wie het daar niet mee eens is, kan de rechtbank verzoeken om de voornaam alsnog te wijzigen. Miracle of Love mocht bijvoorbeeld niet. Maar na een gerechtelijke procedure mocht Miracle-of-Love wel.

Tsjakkalotje

In 1977 nam Emile Ratelband de proef op de som. Bij de burgerlijke stand in Arnhem kwam hij zijn pasgeboren zoon aangeven. Frans, de eerste voornaam, leverde geen probleem op.
Maar toen daarna Royce volgde, stak de dienstdoende ambtenaar daar een stokje voor. Dat gebeurde in 2001 nogmaals toen tsjakkakoning Ratelband zijn dochtertje de naam Tsjakkalotje wilde geven.

Honderd jaar geleden

In 1880 werd de top-3 jongensnamen gevormd door Johannes, Jan en Cornelis. Bij de meisjes kozen de ouders voor Maria, Johanna en Anna. Een eeuw geleden zagen beide top-3'en er nog precies hetzelfde uit.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!