Nieuws

Boer in Hengelo heeft primeur en maakt zelf groen gas

HENGELO - Proefboerderij De Marke in Hengelo Gelderland kan als eerste boerenbedrijf ter wereld zelf mest omzetten in zogeheten groen gas en dit weer terug leveren aan het net. De Wageningen Universiteit heeft samen met onder andere TNO en LTO een installatie ontwikkeld die dit op kleinschalig niveau kan doen.
Vanmiddag werd de installatie officieel in gebruik genomen. De afgelopen zes maanden is het apparaat al getest. 'We zijn heel erg tevreden, maar we moeten het ook echt betaalbaar maken voor de boeren', zegt Zwier van der Vegte. Hij is manager op de proefboerderij.

Geen grote fabriek elders

Volgens ontwikkelaar Berry de Jong is het grote voordeel dat alles op de boerderij blijft. Van der Vegte vult aan: 'Bij de bouw van grote fabrieken zijn omwonenden bang voor stankoverlast en alle vervoersbewegingen, beide heb je hier niet'.

200 huishoudens voorzien van groen gas

Het systeem is voor de agrariër pas rendabel als de boerderij meer dan 200 koeien telt. 'Maar je zou het ook samen met je buurman kunnen doen', zegt Van der Vegte. Het groene gas dat uit de mest gehaald wordt, is ruim voldoende om terug te leveren aan de boerderij en aan 200 woningen in de omgeving.

Mest tanken

Het groene gas kan ook gebruikt worden voor trekkers die de boeren gebruiken. Op De Marke in Hengelo zijn daar al proeven mee gedaan. 'Maar er moet nog een fabrikant gevonden worden, die de trekkers in serie gaat bouwen', aldus De Jong.