Nieuws

Breedlipneushoorn Izala is hoogzwanger; volg de geboorte via webcam Burgers' Zoo

ARNHEM - Het neushoornvrouwtje Izala in Burgers' Zoo in Arnhem is zwanger. Binnenkort kan er een breedlipneushoorn geboren worden. De geboorte is te volgen via de webcam.
Izala kwam 5 november 2013 op bijna 10-jarige leeftijd uit de Zweedse dierentuin van Kolmarden in de hoop dat ze in Arnhem voor nageslacht zou zorgen. In Kolmarden Wildlife Park leefde Izala namelijk nog samen met haar moeder, waardoor haar cyclus als lager in rang staande vrouw hormonaal werd onderdrukt.

Succesvol gedekt

Dit fenomeen is bekend uit wetenschappelijk onderzoek aan breedlipneushoorns, waarvan vrouwen normaal gesproken in kleine groepjes met hun jongen leven en er sprake is van een duidelijke sociale rangorde binnen de groep. Na de verhuizing van Zweden naar Nederland is de hormonale cyclus van Izala inderdaad op gang gekomen. Inmiddels heeft er ook een succesvolle dekking plaatsgevonden.
Radiopresentatrice Corine van Dijk sprak met Alex van Hooff, de directeur van Burgers' Zoo

Lekker warm in de stal

De hoogdrachtige neushoornvrouw staat op stal om te voorkomen dat ze haar jong buiten in de kou op de savannevlakte werpt. Geïnteresseerden kunnen via de webcam (met infrarood voor nachtbeelden) live meekijken op www.burgerszoo.nl/neushoorn.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!