Nieuws

Premier Rutte neemt het op voor Loek Hermans in kwestie Zutphen

Rutte.
Premier Mark Rutte (VVD) heeft het zondag in het tv-programma Buitenhof opgenomen voor zijn partijgenoot Loek Hermans. Die trok zich onlangs terug als waarnemend burgemeester van Zutphen. © screenshot Buitenhof.
ZUTPHEN - Premier Mark Rutte (VVD) heeft het zondag in het tv-programma Buitenhof opgenomen voor zijn partijgenoot Loek Hermans. Die trok zich onlangs terug als waarnemend burgemeester van Zutphen.
Hermans wilde Arnold Gerritsen (D66) niet meer tijdelijk opvolgen toen hij merkte dat het draagvlak voor zijn komst afbrokkelde. De oud-minister was kort daarvoor opgestapt als fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer na financieel wanbeleid bij zorgorganisatie Meavita, waar hij destijds president-commissaris was.
Rutte neemt het nu op voor zijn partijgenoot. 'Hermans was een voortreffelijk minister (onder Kok. red.), een goede fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer en een goed bestuurder. We kunnen het ons niet veroorloven iemand met zo'n staat van dienst voor de rest van zijn leven melaats te verklaren.'
Hermans was voorgedragen als waarnemer in Zutphen door commissaris van de Koning in Gelderland Clemens Cornielje, net als Rutte en Hermans lid van de VVD. De premier zei in Buitenhof dat hij niet bij de kandidatuur van Hermans voor Zutphen betrokken was. 'Dat is een zaak van Cornielje. Ik snap heel goed dat Clemens bij Hermans uitkomt.'
Het gesprek met Rutte in Buitenhof over de kwestie in Zutphen is hier terug te zien. (Voor de gebruikers van de app: vanaf minuut 37.30.)
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!