Instellingen

Schadevergoeding voor brandweerman Ede nadat vrouw sterft aan asbestkanker

Schadevergoeding na overlijden vrouw brandweerman
De gemeente Ede moet een brandweerman ruim 60.000 euro schadevergoeding betalen. Zijn vrouw overleed in 2010 aan asbestkanker, ze werd aan de gevaarlijke stof blootgesteld door zijn werk.
EDE - De gemeente Ede moet een brandweerman ruim 60.000 euro schadevergoeding betalen. Zijn vrouw overleed in 2010 aan asbestkanker, ze werd aan de gevaarlijke stof blootgesteld door zijn werk.
De vrouw overleed al in 2010, maar stelde in 2009 voor haar overlijden de gemeente Ede al aansprakelijk. De inmiddels gepensioneerde weduwnaar trad in 1979 in dienst bij de Edese brandweer. Volgens advocaat Ruers van de brandweerman was lastig te bewijzen dat het asbest dat bij branden is vrijgekomen uiteindelijk de ziekte heeft veroorzaakt.

'Tientallen permanent blootgesteld aan asbest in Edese kazerne'

Maar van werkzaamheden in de kazerne is dat wel aannemelijk. Het slachtoffer zou de kazerne diverse keren hebben bezocht. Bij het schoonspuiten van de remmen van brandweerwagens zou asbest uit de remvoeringen zijn vrijgekomen. Ruers: 'Daar waren voor zover ik weet tientallen mensen werkzaam, iedereen werd er permanent blootgesteld aan asbest. Dat mijn cliënt niet ziek is geworden en zijn vrouw wel is een kwestie van pech en geluk.'

Gemeente nam te weinig maatregelen tegen asbest

De gemeente Ede wees de aansprakelijkheid aanvankelijk af waarna de zaak voor de rechter kwam. Die vindt nu dat de gemeente te weinig maatregelen heeft genomen om de blootstelling aan asbest te voorkomen. De uitspraak werd in oktober 2015 gedaan, maar is pas recent gepubliceerd. De gemeente Ede heeft tot eind januari de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!