Nieuws

Jagersvereniging: fazanten waarschijnlijk uitgezet voor de jacht

De fazanten zaten in zakken in de kofferbak.
De voorzitter van de Gelderse jagersvereniging zegt 'ontzettend te balen' van het nieuws dat in een auto in het buitengebied van Lochem 35 levende fazanten zijn aangetroffen. Zonder de details te kennen, gaat voorzitter Wim Broens ervan uit dat het de bedoeling was om de fazanten uit te zetten om er vervolgens op te jagen. © wijkagent Willem Saris.
LOCHEM - De voorzitter van de Gelderse jagersvereniging zegt 'ontzettend te balen' van het nieuws dat in een auto in het buitengebied van Lochem 35 levende fazanten zijn aangetroffen. Zonder de details te kennen, gaat voorzitter Wim Broens ervan uit dat het de bedoeling was om de fazanten uit te zetten om er vervolgens op te jagen.
Woensdag werd bekend dat agenten maandagavond in het buitengebied van Lochem 35 fazanten hadden ontdekt in een kofferbak. De verdachte, een man van 43 uit de gemeente Berkelland, werd aangehouden. Het is verboden om beschermde vogels te vervoeren die niet geringd zijn.

Droevig

'Ik word er droevig van', zegt voorzitter Broens van de afdeling Gelderland van de Jagersvereniging (voorheen KNJV). 'We proberen ons te gedragen volgens de regels en alle betrokkenen daarin mee te nemen. Dat gaat meestal goed, maar er zijn toch weer mensen die menen dat ze zich daar niet aan hoeven te houden.' Volgens de Flora- en faunawet is het niet toegestaan om ‘tamme’ fazanten uit te zetten.
Op de Facebookpagina van Omroep Gelderland en ook in de reacties op de artikelen wordt gesuggereerd dat de fazanten bedoeld waren om uitgezet te worden voor de jacht. Ook Broens gaat daar vanuit, al zegt hij erbij de details niet te kennen. 'Ik heb het nieuws pas een uur geleden vernomen, maar waarom gaat iemand anders levende fazanten meenemen in de kofferbak?'

Fazanten afgemaakt

Voorzitter Broens wil de kwestie verder uitzoeken. 'Ik weet natuurlijk niet of deze man lid is van de Jagersvereniging. Als het een lid is en als hij inderdaad fazanten wilde uitzetten voor de jacht, dan kan schorsen de consequentie zijn.'
De fazanten zijn afgemaakt, omdat ze niet geringd waren. De herkomst is dan niet te bepalen en het is dan moeilijk om een opvanglocatie te vinden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!