Instellingen

Loek Hermans trekt zich terug voor post waarnemend burgemeester Zutphen

ZUTPHEN - Na een gesprek maandagmorgen met de fractievoorzitters van de politieke partijen in Zutphen heeft Loek Hermans besloten zich niet langer beschikbaar te stellen als kandidaat waarnemend burgemeester van de stad. Dat meldt de provincie.
VVD'er Hermans zegt 'vast te stellen dat er onvoldoende draagvlak is voor een succesvol functioneren als burgemeester'. De fractievoorzitters hebben uitgesproken dat zij niet twijfelen aan de bestuurlijke kwaliteiten en de integriteit van Hermans. Na aanvankelijke unanieme steun zijn zij tot het inzicht gekomen dat dit niet het goede moment is, de benoeming komt te vroeg, staat in een persbericht dat de provincie Gelderland uitstuurde.

'Erkentelijk'

Commissaris van de koning Clemens Cornielje was ook aanwezig bij het gesprek. Hij is Hermans 'erkentelijk voor het feit dat hij zijn kwaliteiten beschikbaar heeft willen stellen om de opgaven waar de gemeente Zutphen zich voor gesteld ziet, mee te helpen oplossen'.

SP is opgelucht

De SP steunde in eerste instantie de komst van Hermans, maar trok daarna die steun weer in. Volgens de partij was de komst van Loek Hermans onmogelijk geworden. 'Ik ben opgelucht. Ik denk dat dit een logisch gevolg is van de druk die steeds verder werd opgevoerd. Ik ben daar best blij mee', zegt afdelingsvoorzitter Nils Müller van de Zutphense SP. 'Volgens mij heeft Loek Hermans een verstandig besluit genomen, want met de storm aan kritiek die opstak en de afbrokkelende politieke steun was zijn burgemeesterschap onmogelijk geworden.'

'Buitengewoon spijtig'

'Ik vind dat buitengewoon spijtig en tegelijkertijd respecteer ik zijn besluit', zegt fractievoorzitter Bas van der Veen van de Zutphense VVD in een eerste reactie. Volgens hem is er in het proces rond de benoeming veel te veel naar buiten gekomen. Hij wil verder niet inhoudelijk op de kwestie in gaan.
Hermans zelf wil niet op zijn besluit ingaan. Hij verwijst naar de verklaring die is uitgegeven.

Loek Hermans grossiert in nevenfuncties

De 64-jarige Hermans stapte in november op als fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer na een vernietigend oordeel over zijn functioneren bij thuiszorgorganisatie Meavita. Hij deed dit nadat de Ondernemingskamer in Amsterdam had geoordeeld dat de vroegere top zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid. Hij was president-commissaris bij het bedrijf dat in 2009 failliet ging.
Hij kwam in 2011 in opspraak vanwege problemen bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Weinig politici hebben zo veel bijbaantjes als Loek Hermans. De VVD'er is bij tientallen organisaties voorzitter, bestuurslid, adviseur of toezichthouder geweest.

Cornielje zoekt nieuwe kandidaat

In januari zal Clemens Cornielje op zoek gaan naar een andere kandidaat voor het waarnemend burgemeesterschap. Per 1 februari vertrekt de huidige burgemeester van Zutphen, Arnold Gerritsen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!