Politiek

Bijbaankampioen Loek Hermans wordt invalburgemeester Zutphen

Loek Hermans (64) wordt per 1 februari waarnemend burgemeester in Zutphen. De VVD'er volgt Arnold Gerritsen (D66) op, die na zeventien jaar vertrekt. Wie is Loek Hermans ook alweer?
ZUTPHEN - Loek Hermans (64) wordt per 1 februari waarnemend burgemeester in Zutphen. De VVD'er volgt Arnold Gerritsen (D66) op, die na zeventien jaar vertrekt. Wie is Loek Hermans ook alweer?
De nieuwe Zutphense burgemeester Loek Hermans wordt op 23 april 1951 geboren in Heerlen als Louis Marie Lucien Henri Alphonse Hermans. Hij komt uit een rooms-katholiek gezin. Na de hbs in Kerkrade gaat hij in 1969 naar de Katholieke Universiteit Nijmegen, waar hij tot 10 september 1976 bestuurskunde studeert.
In het jaar dat hij in Nijmegen aan zijn studie begint, wordt hij lid van de VVD. Hij vervult diverse functies in de jongerenorganisatie van de partij, de JOVD. Van 3 september 1974 tot 5 september 1978 wordt hij gemeenteraadslid in Nijmegen.

Talloze functies voor de VVD

Er zullen nog vele functies voor de VVD volgen. Hermans is dertien jaar Kamerlid (1977-1990), burgemeester van Zwolle (1990-1994), Commissaris van de Koningin in Friesland (1994-1998), minister van Onderwijs (1998-2002), heel even weer Kamerlid (drie maanden in 2002) en ruim acht jaar lid van de Eerste Kamer (2007-2015).

Wanbeleid bij Meavita

Aan die laatste functie komt op 3 november 2015 een eind na een vernietigend oordeel over zijn functioneren bij thuiszorgorganisatie Meavita. Hij leidde de raad van commissarissen bij het bedrijf dat in 2009 failliet ging. Volgens de ondernemingskamer in Amsterdam was er sprake van wanbeleid. Hermans voelt zich zo beschadigd dat hij opstapte als fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer.
Loek Hermans nadat hij zijn afscheid als senator aankondigde. Foto: ANP

Twintig bijbaantjes

Zijn bijbaan bij Meavita was een van de vele nevenfuncties van Hermans. De VVD'er geldt als kampioen bijbanen. Hij is bij tientallen organisaties voorzitter, bestuurslid, adviseur of toezichthouder geweest. Soms had hij er twintig tegelijk, nu ongeveer tien. Zo is hij adviseur van tandartsenverbond NMT, Koninklijke Horeca Nederland en het Luzac College, voorzitter van het Nederlands Uitgeversverbond en toezichthouder bij de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Waddenfonds

Eerder was Hermans onder meer voorzitter van MKB Nederland en het Aids Fonds, bestuurslid bij werkgeversorganisatie VNO-NCW, de Sociaal-Economische Raad en de Wereldomroep. Ook was hij toezichthouder bij het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen, de Free Record Shop, voetbalclub sc Heerenveen en het Korps Landelijke Politiediensten, en adviseur bij het Waddenfonds en de Stichting Voorlichtingscentrum Crematoriumbouw.
Hermans stapte in 2011 op bij het COA, waar hij voorzitter van de raad van toezicht was. De asieldienst kwam in opspraak over het salaris en de manier van leidinggeven van bestuursvoorzitter Nurten Albayrak.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!