Instellingen

Nederlands Openluchtmuseum opnieuw best bezochte museum van Gelderland

ARNHEM - Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is ook dit jaar weer het best bezochte museum van Gelderland. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland langs elf grote musea in de provincie.
Met ruim een half miljoen bezoekers is het Nederlands Openluchtmuseum het best bezochte museum van Nederland buiten Amsterdam. Directeur Willem Bijleveld is reuzeblij met de goede cijfers.
Ook het Kröller-Müller Museum in Otterlo en Paleis Het Loo in Apeldoorn zijn tevreden over de bezoekcijfers. Kröller-Müller trok dit jaar 360.000 bezoekers. Vorig jaar waren dat er 380.000. Toen was de grote publiekstrekker een expositie over kunstenaar Georges Seurat, meester van het pointillisme.
Paleis Het Loo trok dit jaar tot nu toe 311.000 bezoekers, tegen 348.000 vorig jaar. Het museum had in 2014 grote trekkers zoals de expositie Grace Kelly en het Concours d'Elegance. De verwachting is wel dat in de maand december het verschil ten opzichte van 2014 kleiner wordt. Dan is het namelijk Winterpaleis Het Loo, dat ook altijd veel bezoekers trekt.
Bekijk hier de cijfers over 2014 en 2015. Bovenin kunt u het jaartal selecteren:

CODA en MORE

CODA in Apeldoorn deed het prima dit jaar met bijna 100.000 bezoekers, tegen 64.000 vorig jaar. Het museum dankt dat aan de minimaal vier doorlopende tentoonstellingen. Daardoor is er veel keus, ook is het museum naar eigen zeggen laagdrempelig.
Ook nieuwkomer Museum More in Gorssel doet het goed en zegt bijzonder blij te zijn met de bezoekcijfers. Het museum opende dit jaar op 2 juni en trok nu al zo'n 75.000 bezoekers. En dat terwijl de prognose 50.000 bezoekers was. Op 31 januari 2016 opent het museum van miljardair Melchers met de eerste wisseltentoonstelling over leven en werk van Ferdinand Erfmann (1901-1968). Deze excentrieke kunstenaar wordt door velen beschouwd als Nederlands beste naïeve schilder.

Oorlogsmusea

Ook de oorlogsmusea trokken veel bezoekers. Het Airborne Museum 'Hartenstein' in Oosterbeek verwelkomde dit jaar 101.000 bezoekers. Dat waren er vorig jaar 10.000 meer, maar toen was het 70 jaar Slag om Arnhem. Het museum is tevreden met de cijfers van dit jaar, want al zijn er minder bezoekers dan in 2014, het zijn er altijd nog meer dan in de voorafgaande jaren.
Ook het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek is tevreden met 40.500 bezoekers dit jaar. Vorig jaar waren dat er 4000 meer, maar ook dit museum wijt dat aan het herdenkingsjaar 70 jaar Market Garden. Het museum Groesbeek ziet overigens wel uit naar nieuwbouw en verwacht dan door te kunnen groeien.

Valkhofmuseum en Musea Zutphen

Museum Het Valkhof in Nijmegen blijft dit jaar steken op 70.000 bezoekers. Vorig jaar waren dat er nog 86.000. Het museum denkt dat dit komt doordat het deze zomer eigenlijk vanwege verbouwing gesloten zou zijn. Uiteindelijk was het toch open, maar was de publiciteit voor de lastminute-tentoonstelling te laat en te weinig.
De Musea Zutphen trokken dit jaar ruim 29.000 bezoekers. Vorig jaar waren dat er 1500 meer. Dat kwam vooral door de reizende tentoonstelling Rembrandt in Zwart-Wit. De musea zijn nu gesloten in verband met een verhuizing. De verwachting is dat er op de nieuwe locatie meer bezoekers komen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!