Nieuws

Complete stoomlocomotief over snelweg door Gelderland

LOENEN - Een niet alledaags transport vandaag over Gelderse snelwegen. Een complete stoomlocomotief wordt vanuit Loenen (gemeente Apeldoorn) naar het Limburgse Simpelveld gebracht.
Het zware transport bestaat uit twee delen. De tender (een aanhanger aan de locomotief waarin de kolen worden vervoerd, red.) werd vanochtend op een dieplader geplaatst, waarna hij rond het middaguur naar Simpelveld vertrok.

Transport is complex

Gezien de complexiteit van het vervoer en de drukte van de avondspits gaat de locomotief pas om 20.00 uur de weg op. Die zal dan rond middernacht op de plaats van bestemming aankomen.
Vanaf Loenen gaat de rit eerst via de A50/A12/A50 naar knooppunt Valburg, dan via de A15 over knooppunt Deil naar de A2, waarna koers wordt gezet richting Limburg.
Jordy Brouwers van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij vertelde vanochtend in het Radio 1 Journaal over het bijzondere transport:

Rijke historie

De BR 52 is in 1943 gebouwd in Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog nam het Russische leger de locomotief in beslag, waarna hij uiteindelijk nog in Oost-Duitsland (DDR) dienst deed.
Sinds 1994 maakt de stoomlocomotief deel uit van de collectie van eigenaar Ton Kolfschoten van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) in Beekbergen. De Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij krijgt de BR 52 nu van hem in bruikleen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!