Instellingen

Aantal stroperij-incidenten is verdubbeld op de Veluwe

ERMELO - Op de Noord-Veluwe wordt er momenteel twee keer zoveel gestroopt als in 2014. Van 60 naar 120 stroperij-incidenten, zegt boswachter Ger Verwoerd. Er wordt niet alleen in deze kerstperiode illegaal gejaagd. Over het hele afgelopen jaar werden steeds meer dieren door stropers gedood.

De boswachters zijn enkele daders op het spoor, maar het is lastig om ze op heterdaad te betrappen.

Pootklem, wildstrik of kruisboog

Er worden soms ouderwetse methoden gebruikt. Zo worden pootklemmen geplaatst of een wildstrik. Een wildstrik is een ijzeren draad in de vorm van een lus. Dieren stikken op deze manier en gaan dan langzaam dood. In een klem kunnen dieren soms dagen gevangen zitten. Volgens boswachter Ger Verwoerd zijn het ouderwetse manieren die in Oost Europa nog worden toegepast.

'Te weinig politie actief in natuurgebieden'

Verwoerd hoopt dat er meer politieagenten worden ingezet in het buitengebied zodat de daders kunnen worden opgepakt. Verwoerd is verbonden aan het Groennetwerk, een organisatie waar natuurorganisaties, gemeenten en politie samenwerken om zo incidenten in het buitengebied aan te pakken. Volgens verschillende natuurorganisaties worden er te weinig stropers gepakt, omdat er minder politieagenten actief zijn in het buitengebied. De politie zegt zondag hier nog niet op te kunnen reageren. Wel roept de politie op om verdachte zaken in het buitengebied altijd te melden.  

Oud en nieuw is het moment voor de stropers

Met de jaarwisseling hoor je veel vuurwerk en dat is dan ook hét moment om illegaal te gaan jagen. Volgens Verwoerd wordt er daarom met de jaarwisseling extra toezicht gehouden om de illegale jacht tegen te gaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!