Nieuws

Vergunning biomassacentrale in Eefde deugt niet

Biomassa wordt opgewekt uit hout
Een jaar geleden was het nog de planning om begin 2016 te beginnen met de bouw van een biomassacentrale aan het Twentekanaal bij Eefde, maar de rechtbank heeft roet in het eten gegooid.
EEFDE - Een jaar geleden was het nog de planning om begin 2016 te beginnen met de bouw van een biomassacentrale aan het Twentekanaal bij Eefde, maar de rechtbank heeft roet in het eten gegooid.
De rechtbank in Arnhem heeft geoordeeld dat de omgevingsvergunning die de gemeente Zutphen heeft afgegeven niet deugt.
De zaak was aangespannen door een buurtbewoonster die zegt dat ze last zal hebben van de centrale. De biomassacentrale moet worden gebouwd op een hoger gelegen plek, wordt dertig meter hoog en er staan geen bomen die de biogasfabriek aan het zicht zal onttrekken.

Wel of geen industrieterrein

De biomassacentrale staat gepland op een plek naast industrieterrein De Mars. Volgens de gemeente is de plek daarmee feitelijk een industrieterrein, maar de rechter is het daar niet mee eens. Officieel is de plek waar de fabriek moet komen namelijk geen industrieterrein en dus had de gemeente geen ontheffing van het bouwverbod mogen verlenen.
Buurtbewoners hebben al sinds het begin van de plannen kritiek, omdat de biogasfabriek tot op verre afstand te zien is. Ook waren ze bang voor verkeersoverlast door de aanvoer van hout die nodig is als grondstof voor het biogas.
Het was de bedoeling dat de centrale 8.000.000 m3 groen gas per jaar zou leveren. Dat is genoeg voor ongeveer éénderde van alle huishoudens in Zutphen.
De gemeente kan nog in beroep tegen het besluit van de rechtbank.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!