Nieuws

Marathonschaatser Heideman met pensioen: 'Ik mag gewoon weer aan het werk, maar daar geniet ik ook van'

OLDEBROEK - Hij maakt het seizoen nog af en dan stopt hij ermee: Jan Maarten Heideman. De marathonschaatser uit Oldebroek is al twintig jaar een fenomeen in zijn sport.
Eind februari schaatst de 42-jarige Heideman zijn laatste wedstrijd. Tenzij we nog een echte winter krijgen...

'Ik mag nu gewoon weer aan het werk'

In een zwart gat zal hij straks niet vallen, want hij werkt al 40 uur in de week. Zo geeft hij allerlei trainingen en staat hij regelmatig in een fietswinkel. 'Jarenlang kon ik leven van de sport, maar ik mag nu gewoon weer aan het werk', lacht hij. 'Maar daar geniet ik ook van.'
Stilzitten is niks voor hem. 'Ik doe fietsmetingen, ik geef skeelertraining, schaatstraining, fietstraining en ik doe ook de maximaal test. Het totaalplaatje is voor mij erg mooi.'

Willie Wortel

De inmiddels 42-jarige Heideman stond als Willie Wortel bekend omdat hij altijd bezig was met vernieuwingen en experimenten in de schaatssport, zoals een nieuwe klapschaats en nieuwe pakken.
Foto: ANP
Zo schaatste Heideman als eerste ooit op de klapschaats een Elfstedentocht. Om die tocht te kunnen rijden werd de man uit Oldebroek ook marathonschaatser. Daar was hij uiterst succesvol mee.

Veel gewonnen

Met 77 overwinningen op kunstijs voert Heideman al jaren de ranglijst aller tijden aan. Ook won hij vijf keer de marathoncup en vier keer een zesdaagse en drie keer werd hij Nederlands kampioen op kunstijs.
Maar ook op natuurijs kon de schaatser uit de voeten. Hij werd drie keer Nederlands kampioen en won drie keer de natuurijsmarathon van Noordlaren. Daarnaast schreef hij twee keer de alternatieve Elfstedentocht in Finland op zijn naam.
'Als ik een wedstrijd won, haalden we met de ploeg appeltaart. Maar op een gegeven moment bleef ik maar winnen en toen zijn we daar maar mee gestopt', grinnikt Heideman.

'Iedereen van mijn generatie is al gestopt'

Hoewel de Oldebroeker ook dit seizoen nog al zijn wedstrijden uitreed, vindt hij het nu tijd om al zijn energie te besteden aan zijn werk op en naast de ijsbaan.
'Iedereen waarmee ik ben begonnen met schaatsen is inmiddels ook al gestopt. Ik ben de laatste van mijn generatie die nog in het peloton meerijdt.'

Heideman blijft overal te zien

Ondanks dat Heideman er nu mee stopt, zal zijn naam nog volop te zien zijn bij het marathonschaatsen. De marathonwedstrijd in Dronten heet sinds vorig jaar de Heideman Bokaal en ook een landelijke schaatsprijs is naar hem vernoemd. Die prijs wordt elk seizoen uitgereikt aan de marathonschaatser die de meeste vooruitgang boekt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!