Nieuws

Azc-debat in Geldermalsen mondt uit in slagveld: 'Het was bijna oorlog'

GELDERMALSEN - De raadsvergadering in Geldermalsen over de bouw van een azc voor 1500 mensen is woensdagavond ruw verstoord door relschoppers. Ze bestormden het gemeentehuis, waarna de raadzaal werd ontruimd.
Kort na aanvang van de vergadering ging het al mis. De politie probeerde het publiek met wapenstokken bij het gemeentehuis weg te houden, maar dat mislukte. De menigte brak door de hekken heen en bonste op de ramen van de raadzaal.
Ook gooiden relschoppers met stenen, flessen en zwaar vuurwerk. 'Op enig moment sloeg echt de vlam in de pan', blikt politiewoordvoerder Paul Koetsier terug in een extra nieuwsuitzending op TV Gelderland. 'Er waren tussen de 200 en 300 mensen die zich meteen tegen de politie keerde. Het was bijna oorlog.'
Door de vele vuurwerkbommen kwam de raadzaal vol rook te staan.

ME lost waarschuwingsschoten

De agenten die werden belaagd, riepen daarna de hulp in van de Mobiele Eenheid. Die voerde vervolgens enkele charges uit. Daarbij werden waarschuwingsschoten gelost.
Rond 22.00 uur stond de ME nog steeds tegenover een groep jongeren die leuzen scandeerden als 'azc weg ermee' en met dingen gooiden. Rond 22.45 uur was het plein voor het gemeentehuis grotendeels leeg.

Slagveld

Het plein leek wel een slagveld. De hekken die de menigte op afstand hadden moeten houden, waren compleet vernield. Enkele ramen van het gemeentehuis waren gesneuveld.
Verslaggever Arjan Hoefakker liep na de ontruiming van het gemeentehuis door de straten van Geldermalsen waar de ME charges inzette..
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) moest zelfs ter plaatse komen vanwege een stuk zwaar vuurwerk dat niet was ontploft. Uit voorzorg doorzochten de bommenexperts ook het gemeentehuis.
Buurtbewoners spraken over een verschrikkelijke situatie. 'Dit is niet te bevatten.'

Elf aanhoudingen

Bij de rellen raakten twee agenten lichtgewond. Aan de kant van de raddraaiers viel zeker een slachtoffer. Volgens politiewoordvoerder Koetsier is deze persoon 'behoorlijk gewond' geraakt. Naar hem wordt gezocht.
De politie hield woensdagavond elf mensen aan, onder meer omdat ze met vuurwerk en stenen gooiden. Omdat er veel camerabeelden voorhanden zijn, verwacht de politie later nog meer mensen te arresteren.
Volgens inwoners van Geldermalsen die bij het gemeentehuis stonden, komen de relschoppers niet uit die plaats. De politie gaat dat onderzoeken.

Burgemeester De Vries: 'Ben in- en inverdrietig'

De mensen in de raadzaal werden tijdens de rellen gesommeerd naar boven te gaan. Burgemeester Miranda de Vries twitterde al snel dat iedereen in veiligheid was gebracht. 'Iedereen uit de raadzaal is veilig. En dan zeggen mensen bang te zijn voor asielzoekers. Ben in- en inverdrietig', aldus de burgemeester.
Het gemeentehuis werd volledig ontruimd. De aanwezigen gingen onder politiebegeleiding naar buiten. De honderden actievoerders die verderop stonden, werden op afstand gehouden. De raadsleden zijn later opgevangen in het nabijgelegen politiebureau.

Azc voor 1500 mensen

Het college van Geldermalsen wil op een braakliggend terrein ten noorden van de Plettenburglaan een groot asielzoekerscentrum bouwen. De gemeente geeft hiermee gehoor aan de oproep van het kabinet om mee te denken over de huisvesting van de groeiende groep vluchtelingen.
Verslaggever Arjan Hoefakker maakte afgelopen weekeinde deze reportage:

Ruim 50 spandoeken

De plannen van het college veroorzaakten de afgelopen dagen veel ophef in Geldermalsen. Zo zijn op één avond ruim 50 spandoeken opgehangen. Met leuzen als 'Nee tegen azc' en 'Miranda Exit!' protesteerden inwoners tegen de opvang van 1500 asielzoekers.
De geluiden op straat waren in de aanloop naar de raadsvergadering fel, negatief en op het randje, zoniet er overheen. Dinsdag werd bekend dat zelfs burgemeester De Vries is bedreigd.
Volg ook ons liveblog.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!