Instellingen

Liveblog (gesloten): Politie lost schoten in Geldermalsen, raadszaal is ontruimd

ME Geldermalsen
ME Geldermalsen
Beveiligd gemeentehuis in Geldermalsen, vanwege vergadering over azc.
Beveiligd gemeentehuis in Geldermalsen, vanwege vergadering over azc.

GELDERMALSEN - In het gemeentehuis van Geldermalsen wordt vanaf 20.00 uur vergaderd over het plan voor een azc voor 1500 vluchtelingen. Het plan heeft de afgelopen week tot veel commotie geleid in Geldermalsen. De ontwikkelingen in Geldermalsen zijn te volgen via onderstaand liveblog.

Voor de extra raadsvergadering hebben zich zestig insprekers gemeld. Zij krijgen ieder 3 minuten de tijd.

Uit voorzorg heeft de gemeente een deel van het gemeentehuis, aan de zijde van de raadzaal, afgeschermd met hekken. De gemeente wil zo voorkomen dat het publiek dat buiten staat, te dicht op de vergadering kan komen.

21.24 uur Om het liveblog overzichtelijk te houden, zijn we een nieuw liveblog begonnen. Volg de laatste updates via Liveblog, Situatie bij gemeentehuis Geldermalsen loopt uit de hand.

21.13 uur Het hele gemeentehuis wordt nu ontruimd.

21.05 uur Burgemeester Miranda de Vries meldt op Twitter dat iedereen uit de raadzaal veilig is.

21.00 uur Verslaggever Petra Kuzee spreekt met een van de mensen die wilde inspreken tijdens de raadsvergadering.

20.50 uur We hebben een video van verslaggever Arjan Hoefakker geplaatst van de ontruiming van de raadzaal.

20.40 uur De politie lost schoten bij het gemeentehuis.

20.28 uur Er zijn waarschuwingsschoten gelost. De menigte is door de barricades heen gekomen. De raadzaal is ontruimd en de mensen in het gemeentehuis worden naar boven geleid.

20.21 uur De ME is gearriveerd bij het gemeentehuis en voert charges uit. Er zijn zes ME-busjes gekomen. De menigte voor het gemeentehuis zit nu tussen de politie bij de hekken en de ME in.

20.19 uur Zo ziet de situatie in Geldermalsen eruit binnen in het gemeentehuis.

20.16 uur De politie probeert te voorkomen dat de menigte het gemeentehuis in komt.

20.09 uur De menigte is door de hekken heen gebroken. En er wordt gebonsd op de ramen van de raadzaal. De politie probeert het publiek met wapenstokken bij het gemeentehuis weg te houden. De politie staat met twintig man voor het gemeentehuis. Er wordt continue met vuurwerk gegooid.

20.04 uur Het is onrustig bij het gemeentehuis, meldt Omroep Gelderland verslaggever Arjan Hoefakker. Mensen proberen zelfs door de hekken te breken.

20.00 uur De raadsvergadering is begonnen. Ondertussen wordt er buiten vuurwerk gegooid over het hek naar de ingang gemeentehuis, meldt verslaggever Petra Kuzee.

19.52 uur Zo ziet het er nu buiten bij het gemeentehuis uit.

19.50 uur Deze insprekers zitten klaar. In totaal zullen zestig insprekers hun zegje doen in deze extra raadsvergadering. De vergadering begint om 20.00 uur en is te volgen via de livestream op de website van de gemeente Geldermalsen.

19.43 uur De protestmars vanuit de wijk Plantage is zojuist aangekomen bij het gemeentehuis.

19.40 uur  Honderden mensen hebben zich verzameld op de Kuipershof, voor het gemeentehuis. Er klinken carbid knallen en er zijn spandoeken.

19.36 uur Het is niet mogelijk om van buitenaf te zien wat er in de raadzaal gebeurt. Er staan hekken met schermen voor de ramen.

19.28 uur Politie te paard surveilleert bij het gemeentehuis van Geldermalsen.

19.20 uur Het wordt steeds drukker bij het gemeentehuis in Geldermalsen.

19.11 uur Het gemeentehuis van Geldermalsen is een vesting geworden met hekken en strenge regels. Zelfs voor de pers is het lastig om het gemeentehuis binnen te komen. Zijn dit de lessen van 'Steenbergen'? Of krijgt Gelderland met Geldermalsen zijn eigen Steenbergen? Een analyse.

18.59 uur Gelukkig is er voor de verslaggevers Arjan Hoefakker en Petra Kuzee van Omroep Gelderland een plek gereserveerd in de raadzaal in Geldermalsen.

18.53 uur Op de straat naar het gemeentehuis staan zo'n veertig auto's van het bedrijf Bron Groenvoorziening en tussen de honderd en 125 personeelsleden van ditzelfde bedrijf. Het azc komt helemaal rondom dit bedrijf te liggen, zo meldt de Telegraaf.

18.43 uur De raadsvergadering is alleen toegankelijk voor direct omwonenden, eigenaren van aangrenzende percelen en inwoners van de gemeente Geldermalsen. Dat meldt de gemeente op de website. De gemeente zet een groot scherm in de hal neer, zodat de vergadering ook daar gevolgd kan worden. Wie de vergadering in het gemeentehuis wil volgen, had zich daarvoor vooraf moeten aanmelden. De vergadering begint om 20.00 uur.

18.32 uur Het is nog rustig bij het gemeentehuis in Gelderland, meldt Omroep Gelderland verslaggever Petra Kuzee zonet op Radio Gelderland. De eerste raadsleden komen nu aan bij het gemeentehuis voor deze extra raadsvergadering.

18.25 uur Uit een telefonische enquête in opdracht van Omroep Gelderland blijkt dat 79 procent 'ja' zegt tegen de komst van een langdurige opvang van asielzoekers. Maar 61 procent van de ondervraagden vindt het aantal van 1500 asielzoekers teveel.

18.11 uur We willen graag een livestream van de raadsvergadering op onze website zetten, maar daar wil de gemeente Geldermalsen niet aan meewerken. De vergadering is wel te volgen via een stream van de gemeente. Zodra er een link is, zullen we die in dit liveblog plaatsen.

18.01 uur Het wordt een zware avond voor burgemeester Miranda de Vries. Zij moet deze vergadering over de komst van het azc in goede banen leiden. Zij kreeg het toch al voor haar kiezen de afgelopen week, omdat zij bedreigd wordt vanwege het plan voor het azc. Kan burgemeester De Vries het aan? We spraken bestuurders, die De Vries goed kennen.

17.48 uur Collega's van de NOS krijgen geen warm welkom van de gemeente Geldermalsen. Ze mogen de raadsvergadering niet in het gemeentehuis volgen.

17.39 uur De lichtkrant die gisteren voor het gemeentehuis is neergezet, staat er nog steeds, ziet verslaggever Petra Kuzee. Op de lichtkrant staan teksten als 'azc 1500 nee'.

17.30 uur Er is in ieder geval één protesttocht aangekondigd van mensen die vanuit hun woonwijk De Plantage naar het gemeentehuis lopen, om zo te protesteren tegen de komst van het azc. De gemeente wil het azc vestigen ten noorden van de Plettenburglaan, vlakbij die wijk. De tocht start om 19.00 uur en komt twintig minuten later aan bij het gemeentehuis in Geldermalsen.

17.21 uur Stalen hekken staan voor de toegang naar het gemeentehuis aan de Kuipershof in Geldermalsen.

17.10 uur Omroep Gelderland verslaggever Petra Kuzee vertelt net live in de radio-uitzending dat niet iedereen in het gemeentehuis de vergadering kan volgen. Wie naar binnen wil, moet sowieso legitimatie meenemen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!