Asielzoekers

Enquête: inwoners Geldermalsen willen geen azc voor 1500 asielzoekers

Inwoners van Geldermalsen willen geen asielzoekerscentrum (azc) voor 1500 vluchtelingen. Dat blijkt uit een telefonische enquête door onderzoeksbureau Tangram in opdracht van Omroep Gelderland. Vanavond neemt de raad een besluit over de komst van het azc.
GELDERMALSEN - Inwoners van Geldermalsen willen geen asielzoekerscentrum (azc) voor 1500 vluchtelingen. Dat blijkt uit een telefonische enquête door onderzoeksbureau Tangram in opdracht van Omroep Gelderland. Vanavond neemt de raad een besluit over de komst van het azc.
Uit het onderzoek onder ruim tweehonderd inwoners in het dorp Geldermalsen komt naar voren dat 79 procent 'ja' zegt tegen de komst van een langdurige opvang van asielzoekers. Maar 61 procent van de ondervraagden vindt het aantal van 1500 asielzoekers te veel.

'Opvang aan maximaal 500 mensen'

Van de deelnemers die 1500 asielzoekers te veel vinden, wil ruim een derde minder dan 250 asielzoekers huisvesten in Geldermalsen. De meesten gaan akkoord met 250 tot 500.
Van de mensen die pertinent tegen een azc zijn, noteerde Tangram ook een verklaring. Enkele daarvan:
  • 'Door onze strot geduwd'
  • 'De locatie is vlakbij de vuilnisbelt, dat is niet ideaal'
  • 'Ze hadden een sporthal moeten huren in plaats van het industrieterrein'
  • 'Het is ondemocratisch besloten'
Reacties van mensen die voor een azc zijn:
  • 'Wij vinden het goed om deze mensen te helpen'
  • 'Communicatie is waardeloos'
  • 'Snel is juist goed, voorkomt onrust'
  • 'Ik vind het een goed initiatief, mensen moeten toch ergens wonen. Ik schaam me voor de spandoeken in het dorp'

'Te snel besluit'

De besluitvorming over het asielzoekerscentrum, waarvan burgemeester Miranda de Vries (PvdA) afgelopen vrijdag de komst bekendmaakte, komt te snel voor de meeste mensen die meededen aan het Tangramonderzoek. Van de deelnemers zegt 21 procent de gang van zaken onacceptabel te vinden.

Spandoeken

Veel tegenstanders hebben zich de afgelopen dagen geroerd. Ze hingen op tientallen plaatsen spandoeken op en ook zijn enkele gebouwen beklad. Het Openbaar Ministerie bevestigde dat burgemeester De Vries na het bekend worden van de plannen is bedreigd.
Nog voor de vergadering van vanavond heeft de VVD in Geldermalsen al een motie van wantrouwen tegen het college van burgemeester en wethouders ingediend. Het college wordt gevormd door Dorpsbelangen, SGP en CDA. Dorpsbelangen wil dat er vanavond geen besluit valt.

Gesprek van de dag

Bijna iedereen in Geldermalsen is op de hoogte van de plannen voor het azc en in de dorpen is het het gesprek van de dag.
De volledige enquêteresultaten kunt u hier lezen (pdf). 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!