Nieuws

Burgemeester Geldermalsen bedreigd wegens komst azc

Burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen is bedreigd. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie. Aanleiding is het voornemen van de gemeente om een azc voor 1500 asielzoekers in te richten.
GELDERMALSEN - Burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen is bedreigd. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie. Aanleiding is het voornemen van de gemeente om een azc voor 1500 asielzoekers in te richten.
De Vries heeft de bedreiging bij de politie gemeld. Ze gaat nog aangifte doen. Het OM neemt de zaak hoog op en stelt een onderzoek in. Over de aard van de bedreiging is niets bekendgemaakt.
Het college van B&W van Geldermalsen maakte de plannen vrijdagavond bekend. De beoogde locatie van het azc is een braakliggend terrein tussen de A15 en het spoor. De Vries zei vrijdag dat ze 'even naar adem had moeten happen' toen de provincie met het verzoek voor een azc voor 1500 asielzoekers kwam. 'Maar de urgentie is groot. En we hebben een locatie, dus ja, doe het dan maar substantieel.'
Het nieuws leidde tot veel ophef in Geldermalsen. Zo werden er maandagavond 50 spandoeken door de hele gemeente opgehangen. De gemeenteraad is verdeeld. Woensdagavond praat de raad over de komst van het azc.

Geen rol voor Cornielje

Commissaris van de Koning Clemens Cornielje is op de hoogte gesteld van de bedreiging. Een woordvoerder van hem laat weten dat er vooralsnog geen rol voor Cornielje is weggelegd. Dat is pas het geval als de kwaliteit van het bestuur in het geding is. Donderdag zal Cornielje met De Vries spreken als hij een bezoek aan Geldermalsen brengt.

Een op de tien burgemeesters bedreigd

Uit onderzoek van het blad Binnenlands Bestuur bleek vorige week dat bijna één op de tien burgemeesters in Nederland wordt bedreigd vanwege zijn of haar inspanningen voor asielzoekers, vooral via sociale media.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!