Nieuws

'Doe mee, geen azc'; inwoners Geldermalsen protesteren tegen komst azc

GELDERMALSEN - Een aantal inwoners van Geldermalsen is fel gekant tegen de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum (azc) voor 1500 mensen in hun dorp. Ze hingen spandoeken op om hun ongenoegen te uiten.
Met 1500 slaapplekken zou het azc een van de grootste van Nederland worden, en dat is volgens de tegenstanders niet te behappen. Ze zijn bang voor misstanden. Omwonenden vertelden eerder al tegen Omroep Gelderland slapeloze nachten te hebben door het plan.
Op de spandoeken is onder meer te lezen: 'brownies en downies nee, dan ook geen azc'. Daarmee wordt gerefereerd aan lunchcafé Brownies en Downies, dat uiteindelijk de komst naar Geldermalsen niet kon realiseren.

'Wel snel'

Komende woensdag moet gestemd worden over de komst van het azc. Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt komt het azc er. Het college vroeg de raad hier positief op te reageren. De VVD laat weten dat de beslissing wat haar betreft wel erg snel moet vallen, zegt Frank Broedelet. Hij is fractievoorzitter van de VVD in Geldermalsen.
Dorpsbelangen zegt dat het inderdaad snel is. Maar het kon niet anders, omdat volgens Ed Goossens van de lokale partij ook het college pas recent op de hoogte is van het azc-verzoek aan de gemeente. Bij de opvang is haast geboden, wegens de almaar groeiende instroom van vluchtelingen.
Omdat een opvang van deze grootte niet eerder aan de orde was, is ook geen beleid binnen de partij en de coalitie (Dorpsbelangen, CDA, SGP). Wel zegt Goossens dat Dorpsbelangen 'een positieve grondhouding heeft' ten opzichte van vluchtelingen.
Inmiddels heeft fractievoorzitter en partijleider Geert Wilders van de PVV zich ook in de discussie gemengd:
In deze eerdere reportage ziet u waar het azc moet komen: 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!